In Vlaanderen en Brussel wonen mensen die afkomstig zijn uit alle hoeken van de wereld. De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat die nieuwe burgers volop kunnen deelnemen aan de samenleving en biedt daarom een inburgeringstraject aan.
Inburgeringstraject
Een inburgeringstraject ondersteunt een nieuwkomers om hun plaats te vinden in de samenleving. Ze krijgen kansen om zelfredzaam te worden en deel te nemen aan de maatschappij. Nieuwkomers kunnen een traject starten als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Het inburgeringstraject bestaat uit 4 onderdelen:
- Nederlands als verbindende taal
- Maatschappelijke oriëntatie
- Inschrijving bij VDAB (of Actiris in Brussel) met het oog op tewerkstelling (zie ook project Vlotte en duurzame activering)
- Participatie- en netwerktraject
Inburgeraars kunnen een vervolgtraject volgen na het behalen van hun inburgeringsattest. Ze volgen bijvoorbeeld vervolgcursussen Nederlands als voorbereiding op hogere studies, of ze nemen deel aan een beroepsopleiding of een opleiding tot zelfstandig ondernemer. Lees meer over het inburgeringstraject op deze website.(opent in nieuw venster)
Het inburgeringstraject is verplicht voor sommige inburgeraars. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen. De handhavingsambtenaren van ABB volgen inbreuken op de verplichting op. Meer details vind je op deze pagina van het Agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster).
Recent onderzoek
De Vlaamse overheid voert voortdurend onderzoek naar de verschillende domeinen binnen haar bevoegdheden. De pagina cijfers en onderzoek bundelt de meest recente studies over het inburgeringsbeleid.
Partners
De Vlaamse overheid werkt samen met agentschappen integratie en inburgering om het beleid rond dit thema uit te voeren. De agentschappen voor inburgeringstrajecten zijn het Agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster) (AgII) voor Vlaanderen, Amal(opent in nieuw venster) voor de trajecten in Stad Gent, Atlas(opent in nieuw venster) voor de trajecten in Stad Antwerpen en Bon(opent in nieuw venster) voor trajecten in Brussel. Leer ze kennen op de pagina Partners.
Subsidies
Naast partnerschappen werkt de Vlaamse overheid regelmatig samen met andere actoren in het middenveld aan de hand van projectsubsidies. Bekijk de openstaande subsidieoproepen, de lopende projecten en de afgelopen subsidies op de pagina subsidies.
Horizontaal beleid
Het inburgeringsbeleid is ook een deel van het Horizontaal integratiebeleidsplan van de Vlaamse overheid, dat over de verschillende beleidsdomeinen heen van toepassing is. Lees meer hierover op de pagina werking en beleid.
Beleidsdocumenten
Het beleid rond inburgering is beschreven in regelgeving en wettelijke kaders. Die vind je op de pagina regelgeving en beleidsdocumenten. De beleidsnota’s en de beleids- en begrotingstoelichting (BBT) vind je op de pagina werking en beleid.