Events calendar

Ons Erfdeel 60 jaar - Het boekenbal der Lage Landen

Debat

Ons Erfdeel 60 jaar - Het boekenbal der Lage Landen

Staat van de Unie 3: uitgeven in Vlaanderen en/of Nederland
31 mei 2017, 19:30

Beste lezer,

In 2017 bestaat Ons Erfdeel zestig jaar. Daarom organiseert de redactie, samen met deBuren, in de loop van dit jaar een aantal debatten om de Staat van de Unie op te maken in belangrijke gebieden van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Op woensdag 31 mei 2017 buigen we ons in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Conscienceplein 4, Antwerpen) om 19.30 u. over de literaire uitgeverijen in de Lage Landen.

In boekenland blijven Nederlandse uitgevers toonaangevend. Maar willen Vlaamse schrijvers nog altijd in Amsterdam worden uitgegeven? Wat zijn de parameters voor literair succes van Vlaamse boeken in Nederland en Nederlandse boeken in Vlaanderen? Waarom geraken sommige auteurs niet over het ravijn tussen Essen en Roosendaal, en andere dan weer wel? Zo zijn Boon en Elsschot in Nederland decennialang omhelsd, maar lijkt alleen de laatste in het Noorden zijn canonieke status te behouden, terwijl Boon in Vlaanderen onmiskenbaar een referentiepunt blijft. Voskuil en Siebelink zijn dan weer moderne bestsellers in Nederland die mogelijk nooit zullen doorbreken in Vlaanderen. En wat te denken van Lize Spit, David Van Reybrouck en Griet Op de Beeck, die het in Vlaanderen én Nederland, misschien wel om verschillende redenen, goed doen?

Kortom: hoe verschillend zijn de Vlaamse en de Nederlandse boekenmarkt? En hoe schatten we de toekomst van het Nederlandstalige literaire boek in de Lage Landen in? Deze vragen en vermoedelijk nog veel meer leggen we voor aan een uitgelezen panel grensoverschrijdende uitgevers.

Keynote door Kevin Absillis, gevolgd door een panelgesprek met Johan de Koning (De Bezige Bij), Harold Polis (Polis), Maarten Van Steenbergen (Lannoo) en Nele Hendrickx (De Geus), onder leiding van Clairy Polak. Respondent: Annelies Beck.

Deze derde Staat van de Unie wordt georganiseerd in partnerschap met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Ik hoop dat u deze gedachtewisseling wilt meemaken. Ze gaat ons allen aan.

Inschrijven kan tot 24 mei 2017 bij onserfdeel@onserfdeel.be.
De toegang is gratis. De plaatsen zijn beperkt.

Luc Devoldere
Hoofdredacteur


 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Conscienceplein 4
Antwerpen