Events calendar

Stillevens uit de Gouden Eeuw met meesterwerk van Clara Peeters

Cultuur

Stillevens uit de Gouden Eeuw met meesterwerk van Clara Peeters

Mini foodfestival, kom luisteren, kijken en proeven !
22 apr 2017

Het Mauritshuis trakteert dit voorjaar op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen  van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Naast dit bijzondere werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford). Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen. De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert.

Op zaterdag 22 april tijdens de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw organiseren we food-festivals in het Mauritshuis, met lezingen, proeverijen, workshops, films en nog veel meer. Iedere editie heeft een eigen thema. Meer informatie volgt binnenkort.

22 april
vis & vlees

Mauritshuis
Plein 29
Den Haag