10e editie Frits Kalshoven Competitie

dinsdag, 28 februari, 2017 - 10:59
FKC

Universiteit Leuven wint 10e editie Frits Kalshoven Competitie

​​Het team van Universiteit Leuven heeft de 10e editie van de Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht gewonnen. In de bloedstollende finale in de Hoge Raad versloegen zij het team van Universiteit Leiden. "Het was een nipte overwinning", zei rechter Orie, voorzitter van de erejury.​​

Frits Kalshoven - Van 13 tot en met 18 februari 2017 organiseerden het Nederlands Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen de tiende editie van de Frits Kalshoven Competitie. Studenten worden tijdens deze wedstrijd zes dagen ondergedompeld in het humanitair oorlogsrecht.  Prof. Em. Frits Kalshoven (1924), de naamdrager van de competitie, is een van de meest gerenommeerde experts op het gebied van dit recht.

Menselijkheid vs. militaire noodzaak - Het thema van dit jaar was 'In de naam van menselijkheid'. Het oorlogsrecht zoekt altijd de balans tussen menselijkheid en militaire noodzaak. Deskundigen van het Internationale Rode Kruis, het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gingen dieper in op verschillende aspecten hiervan. Het programma van de competitie bestond o.a. uit lezingen, rollenspellen en een bezoek aan het Internationaal Strafhof.

Overtuigend pleidooi - Tijdens de finale op zaterdag 18 februari, in de Hoge Raad, Den Haag, kregen de deelnemers de kans om hun opgedane kennis van humanitair oorlogsrecht te laten zien. Tijdens de pleitwedstrijd moesten alle teams op basis van een fictieve casus een overtuigend pleidooi houden over het humanitair oorlogsrecht. Ze bepleiten daarbij beide kanten van de zaak: als aanklager en verdedigende partij. De teams uit Leiden en Leuven wonnen de voorrondes en streden tegen elkaar in de finale. Team Leuven werd uiteindelijk winnaar van de competitie. De prijs voor beste individuele spreker ging naar Frederik van den Abeele, Universiteit van Antwerpen. Het beste rollenspel ging naar het team van Vrije Universiteit Amsterdam.

Negen universiteiten - Aan de wedstrijd deden negen studententeams mee. Vier teams van Nederlandse universiteiten (Maastricht, Leiden, Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam) en vijf teams uit België (Gent, Antwerpen, Leuven ,Vrije Universiteit Brussel en UCL ,Université de Namur & Université Saint-Louis Bruxelles).

Jubileumeditie - Dit jaar vond de 10e editie van de competitie plaats. Om dit te vieren waren experts uitgenodigd om te debatteren over het oorlogsrecht, in het bijzonder het beschermen van menselijkheid. Het oorlogsrecht stelt grenzen aan oorlogsvoering, maar verbiedt het niet. Is er een goede balans tussen militaire noodzaak en menselijkheid in het oorlogsrecht, of is er een kloof tussen theorie en praktijk? Hoe kunnen we eraan bijdragen dat de regels nageleefd worden? Luitenant- kolonel Chris de Cock (Belgisch ministerie van Defensie), Pubudu Sachithanandan  (Internationaal Strafhof) en Vincent Bernard (Internationale Rode Kruis) gaven hun kijk hierop vanuit hun verschillende invalshoeken. Het debat werd geleid door Ciarán Burke, professor internationaal recht aan de Friedrich Schiller-University Jena, en alumnus van de Frits Kalshoven Competitie 2008. ​

Terug naar nieuwsoverzicht