De kloof: Is Europa nog van ons? Europadag debat met Esther de Lange en Ivo Belet

maandag, 24 april, 2017 - 11:22
de kloof

9 mei is Europadag, maar er lijkt niet veel te vieren. De EU kraakt in al zijn voegen. Met het boek De kloof: is Europa nog van ons? willen de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange (CDA) en haar Vlaamse collega Ivo Belet (CD&V) de vinger op de zere plek leggen en chirurgisch ontleden hoe het anders moet.

Over hun analyse en voorstellen gaan de twee politici in debat met politicologe Sarah de Lange (geen familie), bijzonder hoogleraar op de dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en Jurjen van den Bergh, politiek commentator voor o.a. Radio 1 en coördinator van de campagne tegen het EU-handelsverdrag TTIP voor een coalitie van maatschappelijke organisaties (o.a. Greenpeace, FNV en Milieudefensie). Gespreksleider is Tomas Vanheste, Europaverslaggever voor de Correspondent.

Over De kloof
Het Europese project zit in moeilijkheden. Er gaapt een immense kloof tussen onze open binnengrenzen en interne markt aan de ene kant en de gebrekkige bescherming van de mensen aan de andere kant. Europa zal die kloof moeten dichten.De Europese burgers willen immers een Europese Unie die hen beschermt tegen het dreigende onheil van de globalisering en de geopolitieke verschuivingen. Zij vragen zich af of Europa nog wel van hen is. Om een antwoord te bieden op die vraag moet de EU zich heruitvinden. Dat vraagt om een harde opstelling en kordate, heldere keuzes. Een harde opstelling in de machtsstrijd met andere wereldspelers, bijvoorbeeld, en kordate keuzes ten aanzien van migratie.
 
Het debat over Europa wordt vandaag te veel beheerst door de believers, met hun blinde vlucht vooruit naar altijd maar meer Europa, en de non-believers, die de Europese samenwerking willen slopen. Esther de Lange en Ivo Belet willen met De Kloof bijdragen tot een genuanceerder debat en zoomen daartoe in op praktische, tastbare ingrepen die een sterkere EU moeten opleveren. Ze gaan de kritiek niet uit de weg, maar zijn vooral vastberaden om het Europese project te versterken, tegen de heersende kille wind in.
 
Organisatie: deBuren en De Brakke Grond i.s.m. Uitgeverij Lannoo
Terug naar nieuwsoverzicht