"Historisch compromis" bereikt in het Oosterweeldossier

woensdag, 31 mei, 2017 - 14:02
oosterweel

De Vlaamse regering en de actiegroepen hebben een "historisch compromis" bereikt in het Oosterweeldossier in Antwerpen.

Alle partijen kunnen zich vinden in het 'Radicaal haventracé' in combinatie met een ‘Oosterweel light’.

Overkappingsintendant Alexander D'Hooghe kwam eind vorige maand met goed nieuws op de proppen. Na enkele gesprekken met de verschillende partijen - en verkennende analyses - bleek een oplossing in het jarenlange aanslepende dossier niet langer uitgesloten. Sindsdien zaten zowat alle hoofdrolspelers rond de tafel om een compromis uit te werken. 15 maart kwam er een doorbraak. De Vlaamse regering bereikte namelijk een akkoord met de actiegroepen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal. De oplossing: een radicaal haventracé.

Radicaal haventracé
De Oosterweelverbinding wordt in dat concept afgeslankt tot een lokale verbindingsweg. Het doorgaand verkeer wordt in het noordwesten omgeleid via de A12 en de Liefkenshoektunnel. Om de capaciteit op dat tracé te verhogen komt er een tweede Tijsmanstunnel.

Ten oosten van de stad worden doorgaande wagens en vrachtwagens omgeleid via een nieuw aan te leggen verbinding tussen de E313 en de E19. Tegelijk werd afgesproken dat de helft van het verkeer via alternatieve vervoersmiddelen, zoals fiets en openbaar vervoer, moet verlopen. Het compromisvoorstel zal auto's en vrachtwagens die niet in Antwerpen moeten zijn, langs de haven sturen.

Overkapping
De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de actiegroepen engageerden zich ook om een overkapping van de Antwerpse Ring mogelijk te maken. Daarvoor wordt - op termijn - 1,25 miljard euro voorzien.

Klacht bij de Raad van State
In ruil zouden de actiegroepen hun klacht bij de Raad van State intrekken. Niet onbelangrijk, aangezien die Raad volgende maand al de de vergunningen dreigde te vernietigen. De actiegroepen stoppen ook het plan om een volksraadpleging te organiseren, hoewel daar onlangs nog de nodige handtekeningen voor werden verzameld. De procedure voor de Raad van State is evenwel niet volledig van de baan. De actiegroepen laten hun procedure dan wel vallen, maar enkele burgers, die de zaak mee aanspanden, volgen dat voorbeeld niet. Zij moeten de komende weken nog een akkoord sluiten met de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering maakt zich sterk dat 'de schup' dit najaar 'in de grond gaat.

Terug naar nieuwsoverzicht