Hommage aan Kees Middelhoff, voormalig NL correspondent voor de VL omroep

maandag, 18 december, 2017 - 13:38
Middelhoff

Op zondag 26 november vond in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum een bijzondere gebeurtenis plaats. Op de 100ste geboortedag van de Nederlandse oud-omroepmedewerker en journalist Kees Middelhoff (1917-2007) presenteerden zijn kinderen aan vrienden, familieleden en oud-omroepcollega's het boek “Aan het woord: Kees Middelhoff”, een bloemlezing van de talrijke artikelen en publicaties die Kees in zijn journalistieke carrière produceerde.

Kees Middelhoff was correspondent in Nederland voor de Vlaamse omroep van 1953 tot 2000. In die periode maakte hij radioreportages over de actualiteiten in Nederland, die hij vaak in een bredere historische context plaatste. Veel Vlaamse en Nederlandse luisteraars wereldwijd namen kennis van zijn mondelinge bijdragen via de radio. Minder bekend is dat Kees daarnaast ontelbare artikelen en columns schreef (vaak onder pseudoniem) in diverse Nederlandse en Vlaamse kranten, bladen en periodieken, onder andere over de verhouding Nederland-Vlaanderen binnen een Europees perspectief. Zijn bekendste lezing rond dit onderwerp gaf hij op de Pacificatielezing van 1984. Kees Middelhoff heeft verschillende Koninklijke onderscheidingen mogen ontvangen. In 2000 kreeg hij in Gent de Orde van de Vlaamse Leeuw uitgereikt voor zijn inzet voor de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Het boek “Aan het woord: Kees Middelhoff” bevat een selectie van zijn bekendste artikelen, lezingen en interviews. In de inleiding schetst zijn zoon Joost Middelhoff een portret van zijn vader, terwijl prof. dr. Jan Bank het werk van Kees in zijn historische context plaatst en prof. dr. Anton Vernooij een dankrede geeft over zijn bijdragen over liturgische muziek. Het boek (209 blz) is in eigen beheer uitgegeven,  is in een beperkte oplage beschikbaar en te bestellen via een email naar mrhmiddelhoff@planet.nl.  Kostprijs: 45 euro (excl. verzendkosten).

Terug naar nieuwsoverzicht