Noord-Brabants CdK Wim van de Donk pleit voor een warmere band tussen Brabant en Vlaanderen

woensdag, 22 november, 2017 - 09:40
CdK vd Donk
In een interview heeft Wim van de Donk, commissaris van de Koning voor de provincie Noord-Brabant, zich positief uitgelaten over de manier van zakendoen van de Vlamingen. Hij is zelf voorstander van een diepere samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.
Toch merkt van de Donk op dat de Nederlandse regering stappen in deze richting zet: In het nieuwe regeerakkoord wordt het belang van grensregio's en grensoverschrijdende samenwerking voor het eerst met nadruk genoemd. Bovendien is er binnenkort op het provinciehuis overleg met Vlaanderen en België en wordt de Brabantse zeehaven Moerdijk verbonden met die van Gent en Antwerpen.
 
Maar het zijn ook de kleine, praktische overwinningen die de Brabantse commissaris viert. Dat de slangen van de Belgische brandweer passen op de koppelingen van hun Nederlandse collega's als ze samen natuurbranden te lijf gaan. Dat ambulances zonder problemen de grens over kunnen, net als politiemensen die de uit de kluiten gewassen drugscriminaliteit aanpakken.
 
Dat werkt al, maar er blijft nog veel te doen: ,,Dat we voor de aanleg van een randweg langs Baarle-Nassau langs twee Raden van Staten moeten... Dat kan beter. Het zijn allemaal betrekkelijk kleine dingen, maar ze zijn allemaal nuttig en verrekt praktisch.''
 
Verder ziet hij weldegelijk dat er in de grensregio's 3 procent groei verdwijnt, enkel en alleen dóór die grens. Verder vindt hij het een schande dat er nog steeds geen hoge snelheidstrein tussen Breda en Antwerpen rijdt.
 
Terug naar nieuwsoverzicht