Stillevens uit de Gouden Eeuw met meesterwerk van Clara Peeters

donderdag, 25 mei, 2017 - 13:58
CP

9 maart t/m 25 juni 2017

Het Mauritshuis trakteert dit voorjaar op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen  van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Naast dit bijzondere werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen. De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.

Vooruitstrevend in realisme
De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail. Zo toont Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen  van Peeters de brokkelige structuur van de gerijpte kazen, afgeschaafde boterkrullen en geraffineerde lichtreflecties op het mes. Haar schilderijen lopen vooruit op latere werken, zoals het door Willem, baron van Dedem aan de Stichting Vrienden van het Mauritshuis geschonken paneel van Pieter Claesz. De gestapelde kazen die we bij Peeters zien afgebeeld, komen we gelijktijdig tegen in het werk van Floris van Dijck, gepresenteerd op een fijn geschilderd damasten servet.
Mini-foodfestivals

Kom luisteren, kijken en proeven!

Op vier zaterdagen tijdens de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw organiseren we food-festivals in het Mauritshuis, met lezingen, proeverijen, workshops, films en nog veel meer. Iedere editie heeft een eigen thema. Meer informatie volgt binnenkort.

18 maart   
kaas & brood 

22 april
vis & vlees

20 mei
drank & glaswerk

17 juni
groenten & vruchten

Catalogus
Het Mauritshuis en Waanders Uitgevers presenteren bij de tentoonstelling de catalogus Slow Food: Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640, met ruim 100 illustraties in kleur. Deze zal uitgebracht worden in het Nederlands en Engels. De catalogus is geschreven door Quentin Buvelot, Hoofdconservator van het Mauritshuis, met bijdragen van Yvonne Bleyerveld, Milou Goverde, Zoran Kwak, Anne Lenders, Fred G. Meijer en Charlotte Rulkens.

Terug naar nieuwsoverzicht