VL en NL organisaties slaan handen in mekaar voor statiegeld op blikjes en plastic flessen

maandag, 4 december, 2017 - 12:31
statiegeld
Door hun krachten te bundelen in de Statiegeldalliantie, roepen in totaal 21 alliantiepartners zowel de Vlaamse als de Nederlandse regering op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Ze willen met hun gezamenlijke vraag bewijzen dat er een breed draagvlak is voor die maatregel. De Vlaamse alliantiepartners zijn Test Aankoop, Bond Beter Leefmilieu, KVLV Vrouwen met vaart, Proper Strand Lopers, Arbeid & Milieu, Conscious Crew en Limburg.net. De Nederlandse deelnemers zijn onder meer gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, Stichting De Noordzee en de gemeente Amsterdam.
 
Volgens de alliantie, opgericht door het Nederlands-Belgische Recycling Netwerk Benelux, is statiegeld noodzakelijk om zwerfafval terug te brengen en helpt het waardevolle materialen te recyclen.
 
Donderdag 30 november was er in de Nederlandse Tweede Kamer aandacht voor het onderwerp tijdens een hoorzitting van de vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Waterstaat inzake een studie van het Centraal Planbureau over recyclen en plastic afval. Daarnaast staat op woensdag 13 december de uitvoering van een petitie over zwerfafval op de agenda van het algemeen overleg van dezelfde Kamercommissie. De Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege heeft zich in de media al voorstander getoond van statiegeld op blikjes en flesjes. Ze heeft aangekondigd om in 2018 een beslissing te nemen over deze maatregel.
 

Bronnen:
Terug naar nieuwsoverzicht