Boris Johnson: “Goed handelsakkoord is noodzakelijk”

dinsdag, 7 maart, 2017 - 14:03
Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en minister-president Bourgeois

Op 6 maart ontving Minister-president Bourgeois de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson in Brussel. 

Later deze maand wordt de Britse notificatie verwacht van de inroeping van artikel 50, en de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Daarna starten de onderhandelingen daarover tussen de Britse regering en de Europese Unie. Deze onderhandelingen moeten afgerond zijn binnen twee jaar. Nadien pas starten de gesprekken over de toekomstige relaties tussen het Verenigd Koninkrijk, de EU en Europese landen. De nakende Brexit doet de Vlaamse bedrijven echter nu al pijn. De lage koers van de pond maakt export naar Groot- Brittannië nu al moeilijker. 

Minister Johnson erkende dat Vlaamse bedrijven veel exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Hij benadrukte dat een goed nieuw handelsakkoord dan ook noodzakelijk is. "Ik ben er zeker van dat we een goede oplossing zullen vinden die positief is voor de beide kanten van het Kanaal. We willen zeker een akkoord. We voeren veel handel met Vlaamse bedrijven en ik denk dat het juist is om te zeggen dat de Vlaamse bedrijven een van onze belangrijkste handelspartners zijn en we willen een akkoord dat de voordelen voor ons beiden vergroot", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken. 

Minister-president Bourgeois beklemtoonde verder dat de Brexit geen negatieve impact mag hebben op de uitstekende bilaterale samenwerking tussen onze kennisinstellingen op het vlak van hoger onderwijs en onderzoek. 

De Redactie

Terug naar overzicht Deel met anderen