Frankfurter Buchmesse 2016: “Dit is wat we delen”

woensdag, 19 oktober, 2016 - 09:50
Opening Frankfurter Buchmesse 2016

Samen met de Belgische en Nederlandse koningen openden op 18 oktober Minister-president Geert Bourgeois, Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de cultuurministers Boris Rhein (Hessen), Jet Bussemaker (Nederland) en Sven Gatz (Vlaanderen) officieel de Frankfurter Buchmesse 2016.

Vlaanderen en Nederland zijn samen eregast op deze editie van de grootste en belangrijkste literaire beurs te wereld. Onder het motto “Dit is wat wij delen” willen de Lage Landen zich tonen aan de wereld door te focussen, niet op de talrijke verschillen, maar wel op wat ons verbindt. Een motto dat de Minister-president graag doorgetrokken ziet in onze houding ten opzichte de Europese Unie.

“De Europese idee is uniek. Ze is gebaseerd op het bewaren van het evenwicht tussen respect voor de eigenheid van de culturen en wederzijdse tolerantie en begrip voor de diversiteit. En net dit is de grootste uitdaging waar we vandaag voor staan. Cultuur kan ons helpen om de “eenheid in verscheidenheid” vorm te geven.” Minister-president Bourgeois eindigde zijn speech met de oproep: “laat ons beginnen elkaars boeken te lezen”.

Ook Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz legde de link tussen het motto en de Europese Unie: “Na de oorlogen die de eerste helft van de 20ste ons continent verdeelden, waren het ondermeer de Lage Landen die ons de hand reikten en mee de Europese Gemeenschap van vandaag boven de doopvont hielden. Het zou bijzonder onverstandig zijn deze uitgestoken hand vandaag te weigeren”.

Na de openingsceremonie verwelkomde intendant Bart Moeyaert de gasten in het Vlaams-Nederlands paviljoen. De inrichting van het paviljoen is geïnspireerd op de Noordzee; de zee die Vlaanderen en Nederland verbindt. Maar ook de Lage Landen verbindt met Duitsland.

De Frankfurter Buchmesse loopt nog tot 23 oktober. Ook na de beurs staan nog vele evenementen en activiteiten gepland in Duitsland en Europa.

Frankfurter Buchmesse 2016

Vlaams Fonds voor de Letteren - Nederlands Fonds voor de Letteren

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Duitsland

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland

 

 

Terug naar overzicht Deel met anderen