Obama’s Topadviseur Rifkin ontmoet minister-president

woensdag, 16 mei, 2012 - 11:25
Mr Peeters meets Mr Rifkin in front of the Errera House

Tijdens zijn ontmoeting met Vlaams minister-president Peeters op 15 mei besprak Jeremy Rifkin, adviseur van onder meer de Europese Commissie, bondskanselier Merkel en presidenten Obama en Sarkozy, de vergroening van de economie en het nieuw industrieel beleid van Vlaanderen. Volgens Rifkin is onze regio uitgelezen om het nieuwe energiebeleid in de praktijk om te zetten, en Vlaanderen heeft met een aantal innovatieve beleidsinitiatieven al de eerste belangrijke stappen gezet.

Om de huidige uitdaging rond energiebeleid en klimaatsverandering aan te gaan, promoot de topeconoom Rifkin zijn Derde Industriële Revolutie. Hierin staat de uitbouw en implementatie van hernieuwbare energie doorheen de hele samenleving centraal. Jeremy Rifkin is ervan overtuigd dat Vlaanderen hier het voortouw in kan nemen: “Ten eerste is er een heel sterke traditie van KMO’s, ze zijn als het ware het hart en de ziel van de ondernemerswereld hier. Jullie hebben een geweldige haven in Antwerpen. Jullie zijn sterk in de automobiel-, transport- en logistieke industrie. Jullie hebben een achtergrond in IT en electronica. Dus jullie hebben wat nodig is om dit waar te maken.

De huidige financiële crisis mag volgens Rifkin geen excuus zijn om deze revolutie uit te stellen: “Hoe creëer je mogelijkheden in een oud 20ste-eeuw model gebaseerd om de Twee Industriële Revolutie? Dat gaat niet. Dus is het nu de tijd om te investeren in nieuwe infrastructuur. Geld is er altijd, zelfs in slechte tijden. Elke regio, elk land heeft een BBP waarmee ze nieuwe investeringen financieren, publiek en privaat. De vraag is, waarin investeer je?"

Rifkins oproep valt dan ook niet in dovemansoren. Zo lanceerde de Vlaamse Regering vorig jaar het Nieuw Industrieel Beleid om de Vlaamse industrie in lijn te brengen met toekomstige evoluties, en maakte ze 200 miljoen euro vrij voor het Transformatie, Innovatie en Acceleratiefonds TINA, om zo te investeren in de vernieuwing en aanpassing van het industriële weefsel.

Terug naar overzicht Deel met anderen