Tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse Top in Gent

dinsdag, 8 november, 2016 - 14:47
Ministers-president Bourgeois en Rutte

Op 7 november ontving Minister-president Bourgeois in Gent zijn Nederlandse collega Mark Rutte voor de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse Top. De Ministers-president en een aantal leden van hun regeringen overlegden  over het verbreden en verdiepen van de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. De klemtoon lag op het uitwerken van concrete samenwerkingsprojecten over technologische innovatie, infrastructuur, samenwerking tussen havens en uitwisseling van goede praktijken in het onderwijs.

Zo hechtten Minister Muyters en Staatssecretaris Van Dam hun goedkeuring aan een versterkte hightech samenwerking op zes innovatieve thema’s: duurzame energie, de maakindustrie (factories of the Future), flexibele elektronica, fotonica (licht en elektriciteit), levenswetenschappen en gezondheid  en tot slot nieuwe materialen en 3D printing.

Ministers van Mobiliteit Weyts en Schultz bespraken op hun beurt de vooruitgang in een aantal grensoverschrijdende infrastructuurprojecten zoals het goederentransport naar het Ruhrgebied en de Nieuwe Sluis Terneuzen. Ze spraken af elkaar nauwgezet te informeren over nieuwe initiatieven inzake mobiliteit en infrastructuur. In hun bijzijn ondertekenden de CEO’s van de haven van Gent en Zeeland Seaports een intentieverklaring om een fusie tussen beide havens voor te bereiden. 

De Ministers-president bespraken de algemene politieke situatie in beide landen en wisselden  van gedachten over een aantal Europese thema’s zoals de Brexit. De interne markt is van groot belang voor de economie van de Lage Landen en die economie is van oudsher nauw verbonden met de Britse.

De Redactie

Bekijk de foto's op Flickr

 

 

Terug naar overzicht Deel met anderen