crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp

  Als u in een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen door een aannemer, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie. De pomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Misschien moet uw elektrische installatie verzwaard worden. Neem vóór de plaatsing van de warmtepomp contact op met uw elektriciteitsnetbeheerder en -installateur.

  Vanaf 2017 worden de premies voor energiebesparende investeringen hervormd. De huidige premie zal zeker nog aangevraagd kunnen worden als u voor de werken een eindfactuur hebt waarop een datum staat tot en met 31 december 2016. Vanaf januari 2017 zal er per woning of woningeenheid een premie zijn van 4000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp, 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Alle premiebedragen met een maximum van 40% van de factuur. Vanaf 1 juli 2017 zal de aannemer ook een certificaat van bekwaamheid moeten hebben. De Vlaamse regering moet die hervorming wel nog definitief goedkeuren.

  Voorwaarden

  • Deze premie is geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest
   • die uiterlijk op 31-12-2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet
   • of waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend uiterlijk op 31-12-2013, maar die pas vanaf 1-1-2014 werden aangesloten.
  • Een aannemer moet de warmtepomp plaatsen en factureren. U kunt kiezen voor een installateur met een ‘certificaat van bekwaamheid’.
  • De datum op uw eindfactuur (en dus niet de betalingsdatum) bepaalt voor welk jaar u een premie kunt aanvragen. Hebt u meerdere facturen? Dan geldt de datum van de eindfactuur. Groepeer alle facturen in één aanvraag.
   Met een eindfactuur in 2015, vraagt u dus de premie 2015 aan.
   Met een eindfactuur in 2016, vraagt u dus de premie 2016 aan.
  • Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder toekomen uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Facturen (ook voorschotfacturen) mogen dus maximaal 1 jaar oud zijn om in aanmerking te komen.
  • De premie geldt enkel voor een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp.  De warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte én eventueel sanitair water.
  • De premie geldt niet voor een warmtepompboiler, omdat zo'n boiler alleen dient om sanitair water te warmen.
  • De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor
   • zwembadverwarming, ook niet gedeeltelijk
   • actieve koeling.
  • Lees het aanvraagformulier van de netbeheerder voor een overzicht van alle voorwaarden en van de technische eisen waaraan de warmtepomp moet voldoen.

  Procedures

  De premie online aanvragen

  Zorg ervoor dat u scans hebt van alle documenten die u moet bijvoegen (zie bij aanvraagformulier hieronder). Vraag dan de premie online aan op de website van uw elektriciteitsnetbeheerder (Infrax of Eandis).
  Kies de premie van het jaar dat overeenkomt met het jaar van de factuurdatum.

  De premie aanvragen met aanvraagformulier

  • Download het aanvraagformulier van uw elektriciteitsnetbeheerder (Infrax of Eandis).
   Kies het formulier van het jaar dat overeenkomt met het jaar van de factuurdatum.
  • Stuur het ingevulde formulier met alle gevraagde documenten naar uw netbeheerder. Het moet daar toekomen uiterlijk 12 maanden na de datum op uw laatste factuur. Voeg de onderstaande documenten zeker toe.
   • Kopie van alle facturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of pro-forma-factuur) voor de levering en plaatsing van de warmtepomp, met daarop vermelding van: merk en type, het compressorvermogen of het geïnstalleerd gasvermogen, de COP en de datum waarop de warmtepomp werd geïnstalleerd.
   • Attest dat de aannemer heeft ingevuld en ondertekend.
   • Kopie van het rapport van de technische controle door het installatiebedrijf.
   • Kopie van de opbrengstberekeningen van het installatiebedrijf.
   • Als u ‘beschermde afnemer’ bent: ook attest van beschermde klant of kopie van de recentste elektriciteitsfactuur waarop het sociaal tarief vermeld staat.

  Als de netbeheerder uw aanvraag goedkeurt, krijgt u een bericht met vermelding van het bedrag en op welke rekening de premie wordt gestort. De premies kunnen tot 6 maanden na de aanvraag worden uitbetaald.
  Als de netbeheerder uw aanvraag niet goedkeurt, krijgt u een bericht met daarin de reden van de afkeuring of welke gegevens ontbreken.

  Prijs

  De berekening van de premie voor een elektrische warmtepomp verschilt van de berekening voor een gaswarmtepomp. Op het aanvraagformulier van uw netbeheerder kunt u zien hoe de premie berekend wordt. De premie is maximaal 1.700 euro en is afhankelijk van het type warmtepomp, de COP en het vermogen van de pomp.

  Liet u de warmtepomp plaatsen ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (bijv. accumulatoren) in een gebouw dat al vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief? Dan verdubbelen de hoogte en het maximum van de premie.

  Als de premie wordt aangevraagd door de vereniging van mede-eigenaars of door de syndicus in naam van deze vereniging voor meerdere wooneenheden, dan kan deze premie nooit hoger zijn dan 1700 euro per wooneenheid.

  Beschermde afnemers

  Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor beschermde afnemers worden de premie en het maximum met 50% verhoogd.

  Publicaties

  Warmtepomp voor warmte uit de natuur

  De folder bevat informatie over de werking, het gebruik en de kosten van een warmtepomp voor het verwarmen van een woning.

  Premies en leningen voor energiebesparing in Vlaanderen 2016 (1 exemplaar)

  De brochure bevat een overzicht van de premies en de leningen die in 2016 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert.

  Premies en leningen voor energiebesparing in Vlaanderen 2016 (pakket van 20 exemplaren)

  De brochure bevat een overzicht van de premies en de leningen die in 2016 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert.

  Wie is mijn netbeheerder? Bij welke netbeheerder premie aanvragen?

  Een netbeheerder is niet hetzelfde als een energieleverancier. De netbeheerder zorgt voor het vervoer van elektriciteit en aardgas via de leidingen. Uw verbruik betaalt u aan de leverancier.

  U kunt uw netbeheerder niet zelf kiezen. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van de plaats van uw aansluiting.

  Twee netbeheerders?

  In sommige gemeenten in Vlaanderen zijn twee netbeheerders actief, bijv. één voor elektriciteit en één voor aardgas.

  • Een netbeheerderspremie aanvragen doet u altijd bij de elektriciteitsnetbeheerder.
  • Op ‘Zoek uw subsidie’ krijgt u via uw postcode een overzicht van mogelijke premies én bij wie u ze moet aanvragen.

  Contact

  Eandis - Distributienetbeheerder

  Adres
  Brusselsesteenweg 199
  9090 Melle
  België
  Telefoon
  078 35 35 34
  Website
  Contactpagina
  http://www.eandis.be/eandis/contact_online.htm
  Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 20:00
  • za09:00 - 13:00

  Infrax - Distributienetbeheerder

  Adres
  Koning Albert II-laan 37
  1030 Brussel
  België
  Telefoon
  078 35 30 20
  Fax
  078 35 30 40
  Website
  Contactpagina
  http://www.infrax.be/nl/over-infrax/contacteer-ons/contact
  Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 20:00
  • za09:00 - 13:00