crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Vlaamse dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen sinds 1 januari 2015

  Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.

  Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) trad de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking op 1 januari 2015. De regeling geldt niet voor kamers.

  Als minimumnorm wordt een R-waarde voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75 m²K/W genomen.

  Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

  Wat als het dak de minimale isolatienorm niet haalt?

  Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

  Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

  In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

  De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf wordt bewoond.

  Hoe weet ik of mijn dak de isolatienorm haalt?

  Wilt u nagaan of uw dakisolatie aan de norm voldoet?

  • Als de dakisolatie bereikbaar of zichtbaar is, kunt u best een EPC laten opmaken door een energiedeskundige. Dit kost gemiddeld 200 euro.
  • Als de dakisolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kunt u enkel een epc met beoordeling van uw dakisolatie laten opmaken als u zelf een stukje van het dak of de onderliggende plafondafwerking open breekt. De energiedeskundige mag dit zelf niet doen.

  Publicaties

  Kwaliteitsnormen voor zelfstandige woningen en kamers. Nieuwe dakisolatienormen

  De folder beschrijft de minimale normen waaraan woningen in Vlaanderen moeten voldoen volgens de Vlaamse Wooncode. Onderzoekers van gemeenten, Wonen-Vlaanderen en de Wooninspectie gebruiken de normen voor de controle van woningen. De dakisolatienorm is nieuw sinds 1 januari 2015.

  Hoe weet ik of mijn dakisolatie de Vlaamse dakisolatienorm haalt?

  De Vlaamse dakisolatienorm is een minimumnorm voor dakisolatie of zoldervloerisolatie.

  De R-waarde van een isolatielaag is de weerstand die de laag biedt tegen warmteverlies. Hoe groter de R-waarde, hoe beter de materiaallaag isoleert. Als u de Vlaamse dakisolatienorm wilt halen, dan moet de ‘R-waarde’ van de isolatie minimaal 0,75 m²K/W zijn.

  De R-waarde van uw isolatie hangt af van twee dingen.

  • De dikte van de isolatielaag: hoe dikker, hoe beter de isolatiewaarde.
  • De lambda-waarde van het isolatiemateriaal.
   De lambda-waarde van een isolatiemateriaal geeft aan in welke mate het materiaal de warmte geleidt. De lambda-waarde heeft ‘λ’ als symbool en wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmteverlies tegenhoudt. Dat betekent niet dat materialen met een lage lambda-waarde altijd beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere waarde. De hogere (slechtere) lambda-waarde van een materiaal kan immers gecompenseerd worden door een iets dikkere laag van dat materiaal te plaatsen.

  Informatie over uw isolatiemateriaal, zoals de R-waarde of de lambda-waarde λ, kunt u vinden

  • op de factuur, de originele verpakking van het gebruikte materiaal of in een lastenboek.
  • in de lijst van isolatiematerialen op de website van de Belgische Unie voor de Technische Goedkeuring in de Bouw. Ecologische materialen zoals cellulose staan nog niet in die lijst. De waarden van die materialen kunt u meestal ook vinden op de website van de fabrikant.

  Hoe berekenen?

  De R-waarde van uw isolatielaag berekent u door de dikte van het isolatiemateriaal (in m) te delen door de lambda-waarde (in W/mk) van het materiaal.

  • dikte (in m) / lambda-waarde = R-waarde
   Voorbeeld: isolatiemateriaal met een dikte van 8 cm (= 0,08 m) en een λ-waarde van 0,030. De deling (0,08 / 0,030) geeft een R-waarde van 2,66 m²K/W.

  U kunt ook de vereiste isolatiedikte, uitgedrukt in meter, berekenen die nodig is om de Vlaamse dakisolatienorm te halen. Dat doet u door de lambda-waarde (in W/mK) van het materiaal te vermenigvuldigen met de R-waarde van de Vlaamse dakisolatienorm (0,75 m²K/W).

  •  lambda-waarde x 0,75 m²K/W = vereiste isolatiedikte (in m)