crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Budgetmeter

  Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Deze kaart plaatst u in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

  Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaalt u de energie op voorhand. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

  Procedure

  Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

  Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

  U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

  Werking van een budgetmeter:

  • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart.
  • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In elke gemeente is er minstens één plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij het OCMW. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De klantenkantoren van de netbeheerders aanvaarden ook cash geld om de kaart op te laden. De meeste OCMW’s aanvaarden geen cash geld. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet u eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. U krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kunt u dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
  • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
  • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
  • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

  Bedrag

  • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
  • U betaalt voor uw verbruik:
   • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
   • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

  Publicaties

  Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt

  Om ervoor te zorgen dat iedereen continu kan beschikken over elektriciteit en aardgas voorziet de energiewetgeving een aantal sociale maatregelen. Zo heeft iedere Vlaming recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit. Bepaalde categorieën van afnemers genieten van lagere energieprijzen, de “sociale maximumprijzen”, naast andere voordelen. Ook zijn er vaste procedures (herinneringsbrieven,

  Minimale levering aardgas in de winter (pakket van 25 stuks)

  Mensen met een budgetmeter voor aardgas kunnen in de winter bij het OCMW terecht voor een minimale levering van aardgas. De folder geeft hierover meer informatie.

  Wat als het opgeladen bedrag op de budgetmeter is opgebruikt?

  Als het opgeladen bedrag volledig is opgebruikt, valt u toch niet dadelijk zonder elektriciteit of aardgas. Dankzij het hulpkrediet dat geprogrammeerd is in de budgetmeter, kunt u toch nog een beperkte hoeveelheid energie verbruiken. Zo krijgt u de kans om uw kaart weer op te laden. Ook als het opgeladen bedrag net voor het weekend of tijdens het weekend of ‘s nachts opgebruikt is, is er dus geen probleem. U kunt nog energie verbruiken tot de oplaadterminals de volgende werkdag weer open zijn. Dan kunt u uw kaart opnieuw opladen.

  Het hulpkrediet voor elektriciteit bedraagt 200 kWh. Dit hulpkrediet is echter niet gratis. De netbeheerder zal voor dit verbruik een factuur sturen.
  Het hulpkrediet voor elektriciteit komt ongeveer overeen met 31 euro. Voor een gezin met twee kinderen, zal het gemiddeld 20 dagen duren vooraleer de 200 kWh is opgebruikt als de woning niet elektrisch wordt verwarmd.

  Zelfs als dit hulpkrediet voor elektriciteit is opgebruikt, valt u nog niet zonder stroom. Als u op de rode knop op de budgetmeter drukt, schakelt de budgetmeter over op de minimale levering van elektriciteit. Men noemt dit ook wel de stroombegrenzer. Uw elektriciteitsverbruik wordt dan beperkt tot 10 ampère. Ook dit verbruik op 10 ampère moet u betalen. Het is dus niet gratis, net als het verbruikte hulpkrediet.

  Het hulpkrediet voor aardgas bedraagt 1.000 kWh en is evenmin gratis. De netbeheerder zal voor dit verbruik een factuur sturen. Als het hulpkrediet voor aardgas opgebruikt is, valt u zonder aardgas. Er bestaat immers geen ‘gasbegrenzer’.

  Als u schulden hebt bij de netbeheerder, zal bij elke oplading van de budgetmeter een gedeelte van het opgeladen bedrag gebruikt worden voor de afbetaling van deze schulden.
   

  Wanneer kan ik vragen om de budgetmeter uit te schakelen?

  De netbeheerder is verplicht de budgetmeter uit te schakelen als u gelijktijdig voldoet aan twee voorwaarden:

  • Ten eerste moet u alle openstaande schulden bij de netbeheerder betalen. De schulden bij uw vroegere energieleverancier(s) moeten dus nog niet betaald zijn.
  • Ten tweede moet u een contract hebben afgesloten met een leverancier die u elektriciteit en/of aardgas zal leveren na het uitschakelen van de budgetmeter. Dan zal de netbeheerder immers niet meer leveren aan u.

  Als de budgetmeter wordt uitgeschakeld, dan werkt hij weer als een gewone dag- en nachtmeter.

  Op de website van de VREG vindt u een overzicht van energieleveranciers. Via de V-test kan u zien welke energieleverancier voor u het meest voordelig is.

  Krijg ik nog een factuur als ik een budgetmeter heb?

  Ja, u krijgt jaarlijks nog een afrekeningsfactuur van uw netbeheerder. De budgetmeter werkt immers met een geschatte prijs die lichtjes kan verschillen van de juiste prijs. Het verschil wordt verrekend op de afrekeningsfactuur.

  Misschien hebt u nog openstaande schulden bij de netbeheerder voor het verbruik vóór u een  budgetmeter kreeg of van het hulpkrediet voor elektriciteit of gas of van het elektriciteitsverbruik op 10 ampère. Dan kunnen deze schulden ook op de afrekeningsfactuur worden aangerekend.
   

  Wat gebeurt er met mijn budgetmeter en kaart wanneer ik overstap naar een commerciële leverancier?

  De budgetmeter zal door de netbeheerder uitgeschakeld worden. Het toestel blijft hangen maar het werkt dan als een gewone dag- en nachtmeter.

  Wanneer u overstapt naar een commerciële leverancier, krijgt u een slotfactuur via de netbeheerder.
  Stel dat er op de kaart nog een saldo van 30 euro staat en de slotfactuur bedraagt 20 euro, dan krijgt u 10 euro terug via een storting. Als de slotfactuur 40 euro bedraagt, zal u 10 euro extra moeten betalen.

  Contact

  Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

  Adres
  Koning Albert II-laan 20 Bus 19
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  1700
  Fax
  02 553 13 50
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 19:00