crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Minimale levering van elektriciteit en aardgas voor wie een budgetmeter heeft

  Een budgetmeter kan u helpen om het verbruik van elektriciteit en aardgas onder controle te houden. De Vlaamse overheid regelt voor mensen met een budgetmeter bovendien een minimale levering van elektriciteit en aardgas.

  Elektriciteit

  De budgetmeter voor elektriciteit levert altijd 10 ampère aan elektriciteit, zelfs wanneer er geen geld staat op uw budgetmeterkaart.

  Aardgas

  Via een aardgasbudgetmeter is een gegarandeerde minimale levering om technische redenen niet mogelijk. Wie niet oplaadt en ook zijn noodkrediet heeft opgebruikt, dreigt zonder aardgas te vallen.

  De Vlaamse overheid kan in de winterperiode (van 1 december tot 1 maart) voor mensen die hun budgetmeter voor aardgas niet kunnen opladen, zorgen voor een minimale levering. De minister van Energie heeft beslist dat in 2016 die periode verlengd wordt tot en met donderdag 31 maart 2016. Informeer bij het OCMW van uw gemeente of u in aanmerking komt.

  Voorwaarden

  In de winterperiode kunt u via het OCMW een beperkte financiële steun krijgen om uw aardgasbudgetmeter op te laden. Normaal loopt die winterperiode van 1 december tot 1 maart. De minister van Energie heeft beslist dat in 2016 de winterperiode verlengd wordt tot en met donderdag 31 maart 2016.

  Procedure

  De sociale dienst van het OCMW onderzoekt eerst per aanvraag of u kampt met een probleem van energiearmoede (d.i. problemen hebben met het betalen van de energiefacturen) en beslist dan of u in aanmerking komt voor de minimale levering aardgas voor uw budgetmeter.

  Het OCMW kan ook voorwaarden verbinden aan het ter beschikking stellen van aardgas via de budgetmeterkaart. Dat kunnen voorwaarden zijn op vlak van:

  • schuldbegeleiding en schuldafbouw
  • maatregelen om het gebruik te verminderen (bijvoorbeeld een energiescan laten uitvoeren)
  • een afspraak in verband met de oplading tijdens de niet-winterperiode met het doel vóór de volgende winterperiode een reserve te hebben
  • de terugbetaling van een gedeelte van het toegekende bedrag.

  Om de 14 dagen kunt u een minimale hoeveelheid aardgas opladen voor een bepaald bedrag, afhankelijk van het type woning en uw statuut (bijvoorbeeld ‘beschermde afnemer’ of niet).

  Bedrag

  Het bedrag voor de minimale levering van aardgas is voor de wintermaanden 2015-2016 vastgesteld door de minister van Energie: het bedrag varieert van 35,55 tot 42,55 euro per 14 dagen.

  Het OCMW kan echter een hoger of lager bedrag toekennen.

  Publicaties

  Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas - folder

  De folder legt uit hoe je de energieleveranciers in Vlaanderen kunt vergelijken en hoe je van energieleverancier kunt veranderen.

  Minimale levering aardgas in de winter (pakket van 25 stuks)

  Mensen met een budgetmeter voor aardgas kunnen in de winter bij het OCMW terecht voor een minimale levering van aardgas. De folder geeft hierover meer informatie.

  Contact

  Neem voor meer informatie contact op met het OCMW in uw gemeente.