Subsidies aan particulieren voor energiebesparende maatregelen

Wie investeert in een energiezuinige woning, kan steun krijgen van verschillende overheden.

Gebruik ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be voor een overzicht van de premies en subsidies waarvoor u in aanmerking komt.

Belastingvermindering door de federale overheid

De federale overheid geeft in 2013 en 2014 een belastingvermindering voor het plaatsen van dakisolatie. U mag 30% van het bedrag dat u betaald hebt voor de werken inbrengen in uw belastingaangifte. Er geldt wel een maximumbedrag.

Premies van de Vlaamse overheid

  • Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
    Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

  • Renovatiepremie
    De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.

  • Verbeteringspremie
    De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.

Premies van uw netbeheerder

De Vlaamse overheid verplicht de Vlaamse elektriciteitsnetbeheerders (Infrax of Eandis) om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.

Premies van gemeente of provincie

In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor isolatie van het dak, de muren of de vloer. U kan de gemeentelijke en provinciale premies opzoeken via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be.