crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop of verhuur van woningen

  De verkoper of verhuurder van een woning moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Alleen een erkende energiedeskundige type A mag het opmaken. Op het EPC staat de energiescore van de woning en advies om energie te besparen aan de koper of huurder. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw. Het kan gebruikt worden om mogelijke kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van de woning. De energiescore van een woning moet verplicht in advertenties voor de verkoop of verhuur vermeld worden. Een EPC blijft 10 jaar geldig.

  Op de website energiesparen.be kunt u met ‘Test uw EPC’ de EPC-score van uw woning vergelijken met de gemiddelde EPC-score in uw gemeente, provincie of in Vlaanderen.

  Voorwaarden

  Het EPC moet verplicht worden opgemaakt bij verkoop of verhuur van elke aparte wooneenheid die autonoom kan functioneren, bijvoorbeeld:

  • per huis
  • per appartement
  • per studio
  • per sociale woning
  • per serviceflat (behalve wanneer men werkt met een dagprijs, in plaats van een huurovereenkomst)
  • per vakantiewoning, chalet, ...

  U vindt een overzicht van alle woningen waarvoor een EPC verplicht op de website energiesparen.be

  Procedure

  De verkoper of verhuurder moet een EPC hebben op het ogenblik dat hij een woning te koop of te huur aanbiedt (bv. op een website, in de streekkrant, de notariskrant, via een makelaar, enzovoort).

  Alleen energiedeskundigen type A die door de Vlaamse overheid erkend zijn, mogen een EPC opmaken. Die erkende energiedeskundigen vindt u in de lijst van energiedeskundigen type A van het Vlaamse Energieagentschap.

  De opmaak van een EPC neemt ongeveer een halve dag in beslag.

  De verkoper of verhuurder moet het EPC voorleggen aan (potentiële) kopers of huurders.

  Bij verkoop van de woning draagt hij het originele EPC over aan de koper. In de notariële akte worden een aantal gegevens van het EPC opgenomen.

  Bij verhuur van de woning krijgt de huurder een kopie van het EPC. De verkoper of verhuurder houdt het originele EPC zelf.

  Een EPC blijft 10 jaar geldig. Er moet geen nieuw EPC gemaakt worden als het nog geldig is bij een nieuwe verkoop of verhuur. Als de woning ondertussen energiezuiniger werd, mag een nieuw EPC gemaakt worden.

  Bedrag

  Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het is best de prijs en kwaliteit van verschillende energiedeskundigen te vergelijken. De verkoper of verhuurder mag de kostprijs van het EPC niet inbrengen in de belastingaangifte.

  Uitzonderingen

  Een EPC is niet nodig voor:

  • een serviceflat of noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst
  • verkoop van een onbewoonbaar verklaarde woning
  • verkoop of verhuur van woningen waar geen verwarming aanwezig is
  • verkoop of verhuur van woonboten
  • verkoop van een deel van de eigendom (bv. door één van de partners bij een echtscheiding)
  • verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst voor minder dan twee maanden (EPC wel nodig: bij periode van meer dan twee maanden en wanneer vakantiewoning hoofdverblijfplaats is van de huurder).

  Publicaties

  Energieprestatiecertificaat - een meerwaarde voor wie (ver)koopt of (ver)huurt (1 exemplaar)

  Het energieprestatiecertificaat (EPC) moet verplicht worden opgemaakt voor iedere woning die verkocht of verhuurd wordt. Het geeft de koper of huurder een inzicht in hoe de woning scoort op het vlak van energie. Het EPC bevat ook een aantal aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.

  Energieprestatiecertificaat - een meerwaarde voor wie (ver)koopt of (ver)huurt (pakket van 20 exemplaren)

  Het energieprestatiecertificaat (EPC) moet verplicht worden opgemaakt voor iedere woning die verkocht of verhuurd wordt. Het geeft de koper of huurder een inzicht in hoe de woning scoort op het vlak van energie. Het EPC bevat ook een aantal aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.

  Veelgestelde vragen

  Contact

  Vlaams Energieagentschap

  Adres
  Koning Albert II-laan 20 bus 17
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  1700
  Fax
  02 553 46 01
  E-mail
  Website
  Contactpagina
  http://www.energiesparen.be/info