crossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Stuur een e-mail
  Terug naar overzicht

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Premies van de netbeheerder in 2015 en 2016

  De Vlaamse overheid geeft in samenwerking met de netbeheerders premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen.

  Premies van de netbeheerder voor bestaande woningen en appartementen

  Deze premies gelden voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.

  In de toekomst worden de premies voor energiebesparende investeringen hervormd en/of afgebouwd. Dat zal ten vroegste gebeuren vanaf 1 januari 2017. De Vlaamse regering moet die hervorming wel nog definitief goedkeuren.

  Appartementsbewoners die collectief willen investeren in isolerende of energiebesparende maatregelen, kunnen sinds 2014 samen één dossier indienen voor de private delen van het gebouw. Dat kan via de vereniging van mede-eigenaars of de syndicus. Er moet wel ook een gezamenlijke factuur zijn voor de werkzaamheden aan de private delen van het gebouw. Ook moeten alle individuele investeerders schriftelijk akkoord gaan.

  Premies voor beschermde afnemers

  Premies van de netbeheerder voor een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement

  E-peilpremie

  Bij nieuwbouw geeft uw netbeheerder een globale premie voor het behalen van een laag E-peil. De E-peilpremie is er alleen voor nieuwbouwwoningen of -appartementen in het Vlaamse gewest waarvoor de energieprestatieregelgeving (EPB) geldt. Het bedrag van uw premie varieert per E-peilpunt en is afhankelijk van de datum van de bouwaanvraag.

  Deze premie kan nog aangevraagd worden voor bouwaanvragen met datum tot 31 december 2016. In het kader van de hervorming van de energiepremies zal de e-peilpremie waarschijnljk niet meer aangevraagd kunnen worden voor bouwaanvragen met indiendatum vanaf 1 januari 2017. De Vlaamse regering moet die hervorming wel nog definitief goedkeuren.

  Zonneboiler en warmtepomp

  De premie voor zonneboiler of warmtepomp is mogelijk voor alle woningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1-1-2014 of waarvoor de bouwaanvraag is ingediend uiterlijk op 31-12-2013.

  De hervorming van de premies voor zonneboiler en warmtepomp zal starten op 1 januari 2017. De Vlaamse regering moet die hervorming wel nog definitief goedkeuren.

  Publicaties

  Premies en leningen voor energiebesparing in Vlaanderen 2016 (1 exemplaar)

  De brochure bevat een overzicht van de premies en de leningen die in 2016 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert.

  Premies en leningen voor energiebesparing in Vlaanderen 2016 (pakket van 20 exemplaren)

  De brochure bevat een overzicht van de premies en de leningen die in 2016 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert.

  Wie is mijn netbeheerder? Bij welke netbeheerder premie aanvragen?

  Een netbeheerder is niet hetzelfde als een energieleverancier. De netbeheerder zorgt voor het vervoer van elektriciteit en aardgas via de leidingen. Uw verbruik betaalt u aan de leverancier.

  U kunt uw netbeheerder niet zelf kiezen. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van de plaats van uw aansluiting.

  Twee netbeheerders?

  In sommige gemeenten in Vlaanderen zijn twee netbeheerders actief, bijv. één voor elektriciteit en één voor aardgas.

  • Een netbeheerderspremie aanvragen doet u altijd bij de elektriciteitsnetbeheerder.
  • Op ‘Zoek uw subsidie’ krijgt u via uw postcode een overzicht van mogelijke premies én bij wie u ze moet aanvragen.