Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen en volwassenen

Vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen en volwassenen

Sinds 1 juli 2014 stelt de Vlaamse overheid een vaccin tegen kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en om een herhalingsinenting toe te dienen aan volwassenen. Dit vaccin is een combinatievaccin dat niet alleen beschermt tegen kinkhoest, maar ook tegen tetanus en difterie.

Procedure

Vaccins voor baby’s

Kinkhoest of pertussis is een ernstige besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby's gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Omdat de ziekte zo gevaarlijk is voor baby's, werden baby's al langer gevaccineerd tegen kinkhoest. Baby's krijgen in Vlaanderen hun eerste vaccinatie als ze 8 weken zijn. Ze zijn pas goed beschermd een paar weken na de derde dosis, die op de leeftijd van 16 weken wordt toegediend.

Vaccins voor de omgeving

Intussen moeten de baby's er op rekenen dat hun omgeving hen niet besmet. Via de gratis kinkhoestvaccinatie voor volwassenen wordt de kans op besmetting op twee manieren gereduceerd.

  • Als een zwangere vrouw zich tijdens haar zwangerschap laat inenten, wordt de baby geboren met antistoffen tegen kinkhoest. Dit beschermt de baby in afwachting van de eigen vaccinatie. Bent u zwanger, dan laat u zich best vaccineren tussen de 24 en 32 weken zwangerschap. Dit geldt voor elke zwangerschap.
  • Voor volwassenen die samenwonen met een baby of dikwijls voor baby's zorgen, wordt een eenmalige herhalingsinenting tegen kinkhoest aangeraden. Die bescherming van de directe omgeving van het kind heet cocoonvaccinatie. Als u de voorbije 10 jaar al een herhalingsinenting kreeg, dan is hervaccinatie niet nodig. Kijk ook zeker de vaccinaties van de andere kinderen in het gezin na.

Bedrag

Om u gratis te laten vaccineren tegen kinkhoest gaat u langs bij uw huisarts. De huisarts kan de vaccins gratis bestellen via Vaccinnet (het elektronisch bestel- en registratiesysteem voor vaccins van Zorg en Gezondheid). Deze gratis vaccins mogen in Vlaanderen gebruikt worden voor alle volwassenen, dus bijvoorbeeld ook voor grootouders.

De arts moet u dus geen voorschrift geven voor de apotheek. Als u toch het vaccin op voorschrift aankocht in de apotheek, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen. Mogelijk kunt u dan het bedrag of een deel ervan terugkrijgen via uw ziekenfonds. Informeer daarvoor bij uw ziekenfonds(opent in nieuw venster).