Gedaan met laden. U bevindt zich op: Woon-schoolverkeer

Woon-schoolverkeer

Elke schooldag begint en eindigt met drukte in de schoolomgeving. Wegbeheerders, gemeenten en provincies, politie en scholen werken samen om het verkeer naar school veiliger te maken. Ook  scholieren, ouders en andere weggebruikers spelen een belangrijke rol.

Klaar-over laat fietsers oversteken op een druk kruispunt.
© Joris Casaer

Vanaf jonge leeftijd samen met uw kind stappen en fietsen is belangrijk: het kind doet zo al ervaring op, zeker als u onderweg uitleg en tips geeft. Een kind kan pas zelfstandig naar school stappen of fietsen als het ingewikkelde verkeerssituaties begrijpt. Zolang dat niet het geval is, heeft uw kind begeleiding nodig.

Kies altijd voor de veiligste weg. De schoolverzekering verzekert 'het normale traject' tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.

Kinderen kunnen iets leren uit de online filmpjes van Zeppe & Zikki(opent in nieuw venster).

Te voet, per fiets, step, skateboard, ...

De meeste kinderen en jongeren bewegen graag. Als de afstand tot de school niet te groot is, kunnen ze er 'op eigen kracht' geraken. Meer dan één op de drie leerlingen in het secundair onderwijs gaat met de fiets naar school.

Met de bromfiets of speedpedelec

Jongeren moeten minstens 16 jaar oud zijn om met een bromfiets te mogen rijden. Afhankelijk van het type voertuig, is er een rijbewijs voor een motorfiets of bromfiets nodig. Ook met een speedpedelec rijden, kan pas vanaf 16 jaar.

Met trein, bus, tram of metro

De NMBS heeft een schoolabonnement(opent in nieuw venster) voor iedereen die jonger is dan 26 jaar. Vanaf 18 jaar is er daarvoor wel een attest van de school nodig. Wie de trein combineert met bus, metro of tram, kan kiezen voor een ‘gecombineerde treinkaart’: aan het treinabonnement wordt dan een abonnement voor bus, tram en metro gekoppeld (MIVB, De Lijn of TEC).

Voor leerlingen vanaf 6 jaar heeft De Lijn de Buzzy Pazz. Kinderen tot en met vijf jaar mogen gratis mee op tram of bus van De Lijn als ze begeleid zijn.

De Lijn heeft uitgewerkt lesmateriaal voor de leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar(opent in nieuw venster). Veel kinderen gaan vanaf het secundair onderwijs zelfstandig met het openbaar vervoer naar school. De leerlingen worden in de lagere school met dit lessenpakket daarop al voorbereid.

Studenten kunnen een Buzzy Pazz gebruiken (tot 24 jaar) of een studentenpas:

Met schoolbus (of met gesubsidieerd individueel leerlingenvervoer)

  • Het buitengewoon onderwijs heeft speciale regelingen voor collectief vervoer (met een speciale bus) of individueel vervoer (openbaar vervoer of bijv. door ouders gebracht.
  • Voor het gewone onderwijs leggen sommige scholen eigen schoolbussen in. Alleen als u binnen een bepaalde afstand van uw woonplaats niet kunt kiezen tussen een vrije of een officiële school, kunt u in aanmerking komen voor een tussenkomst van de overheid.

Met de auto

  • Kinderen moeten zoals iedereen met een gordel worden vastgeklikt.
  • Bovendien moet elk kind tot en met 1,35 m verplicht in het juiste autozitje vervoerd worden. Op veiligverkeer.be vindt u meer informatie over kinderzitjes(opent in nieuw venster).
  • Laat kinderen nooit uitstappen aan de kant van het rijdende verkeer, maar wel aan de kant van de huizen.