Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over de instemming met de EU-Kaderovereenkomsten met Indonesië en Zuid-Korea. Advies SARiV

Over de instemming met de EU-Kaderovereenkomsten met Indonesië en Zuid-Korea. Advies SARiV

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) gaat akkoord met beide ontwerpen van instemmingsdecreet. Hij verwelkomt bovendien dat snel werk wordt gemaakt van het ratificatieproces. Deze akkoorden beogen naast handel ook samenwerking op andere domeinen zoals mensenrechten, cultuur, gerechtelijke samenwerking, milieu, onderwijs, enz. Dit laat de EU toe om met deze partners strategische allianties te vormen. De EU wil graag investeren in de relaties met landen zoals Korea en Indonesië, met een grote economie, maar die (nog) geen grote geopolitieke actor zijn, en bovendien multilateralistisch ingesteld, waarmee in globale overlegfora zoals de G-20 afspraken kunnen worden gemaakt. Dergelijke partners probeert de EU aan zich te binden via een bilateraal akkoord dat mogelijks ook indirect op het multilaterale vlak vruchten kan afwerpen. De akkoorden zijn tevens vernieuwend aangezien ze samenwerking met andere (niet-)statelijke actoren toelaten.
Publicatiedatum
Juli 2010
Publicatietype
Beleidsadvies
Auteur(s)
Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen
Reeks
SARiV Advies 2010/8
Opmerking

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) vormde in de periode 2008-2014 een onafhankelijk adviesorgaan van de Vlaamse Regering. De strategische adviesraden werden per beleidsdomein opgericht in het kader van de herstructurering Beter Bestuurlijk Beleid (kaderdecreet van 18 juli 2003). Het oprichtingsdecreet van 16 mei 2007 maakte de SARiV operationeel. De Raad adviseerde de Vlaamse Regering bij de totstandkoming van haar buitenlands beleid, haar beleid inzake internationaal ondernemen, toerisme en internationale samenwerking. Hij droeg op die wijze bij tot het vormen van de beleidsvisie en de interpretatie van maatschappelijke ontwikkelingen. Hij werkte beleidsgericht zowel reactief (adviezen op vraag van de regering), als proactief en anticiperend (via eigen activiteiten en initiatiefadviezen). In de SARiV zetelden tien leden onafhankelijke leden en tien leden die werden voorgedragen door organisaties uit het maatschappelijk middenveld, telkens voor een mandaatsperiode van vier jaar.