Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inschrijving als werkzoekende bij VDAB

Inschrijving als werkzoekende bij VDAB

Bent u ontslagen? Hebt u uw studies beëindigd of stopgezet en zoekt u werk? Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende.

U schrijft zich in bij de dienst die bevoegd is voor de regio waar u woont:

Als u ook geïnteresseerd bent in een baan in een andere regio, dan kunt u zich daarna ook nog inschrijven bij de arbeidsbemiddelingsdiensten van andere regio's.

Hoe schrijft u zich in?

Inschrijven kan op 2 manieren:

Als u in Brussel woont, schrijft u zich in bij Actiris via de website of via een van de plaatselijke kantoren.

Wanneer schrijft u zich in?

Schrijf u zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende. Pas als u ingeschreven bent, krijgt u hulp bij het zoeken naar een baan.

Al u schoolverlater bent, begint bovendien vanaf dat moment uw beroepsinschakelingstijd ('wachttijd') te lopen. Die duurt 12 maanden. Als u na die 12 maanden nog niet aan het werk bent, dan kunt u een inschakelingsuitkering (ook 'wachtuitkering' of 'wachtgeld' genoemd) krijgen. Als schoolverlater kunt u zich al inschrijven vanaf de maand januari van uw laatste schooljaar. Het voordeel daarvan is dat u dan uw cv al in de cv-databank hebt.

Rechten en plichten

Zodra u ingeschreven bent als werkzoekende, helpt de VDAB u in uw zoektocht naar werk. U kunt onder meer gebruikmaken van de vacaturedatabank, u kunt gratis opleidingen volgen en u kunt aanspraak maken op enkele interessante financiële tegemoetkomingen (zoals een goedkoop treinticket als u gaat solliciteren). Maar de VDAB verwacht ook van u dat u:

  • actief naar werk zoekt
  • op interessante werk- of opleidingsaanbiedingen ingaat
  • komt opdagen als u wordt uitgenodigd voor een gesprek of een opleiding.

Als u onvoldoende meewerkt of niet ingaat op uitnodigingen van de VDAB of de RVA, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor uw werkloosheidsuitkering of wachtuitkering.

Veelgestelde vragen