Gedaan met laden. U bevindt zich op: Master de spécialisation en Droit fiscal

Master de spécialisation en Droit fiscal

Opleidingsverstrekker
Patrimoine de l'Université de Liège
Registratienummer
ODB-1002556
Geregistreerd
op: 19 december 2022

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof
  • Vlaams opleidingskrediet

Aantal studiepunten: 60

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.programmes.uliege.be/cocoon/20222023/programmes/D3DFIS01_C.htmlopent in nieuw venster

Doelgroep

Afgestudeerden van een Belgische master in rechten of management.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof(opent in nieuw venster), Vlaams opleidingskrediet(opent in nieuw venster) en opleidingscheques voor werknemers(opent in nieuw venster)

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.

  • Opleidingskrediet: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan je volgen met Vlaams opleidingskrediet. Hou er wel rekening mee dat als u hooggeschoold bent (graduaats-, bachelor- of masterdiploma), u deze opleiding enkel mag volgen als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Belastingheffing is een bepalende factor voor de managementbeslissingen van ondernemingen en particulieren en vormt de kern van de werking van de staat. Het beheersen van de belastingregels en de interpretatie ervan door de administratie en de rechters is niet gemakkelijk, gezien de hoge graad van techniciteit, de mutatie van de beginselen en de terugkerende hervormingen en evoluties van de materie. Bovendien maken de Europese integratie, de internationalisering van het recht en de mondialisering van de economie en de handel het belastingstelsel nog complexer. Uiteindelijk is een grondige opleiding in belastingrecht of douanerecht, gevolgd door regelmatige bijscholing, noodzakelijk voor de uitoefening van talrijke beheersactiviteiten (vennootschappen, privé-vermogen, enz.) of consultancy, of voor de toegang tot meerdere overheidsfuncties.
Het programma behandelt Belgisch, Europees en internationaal belastingrecht in ruime zin. Het heeft twee hoofdoriëntaties. De eerste betreft particulieren en ondernemingen, waarvan het belastingstelsel wordt bestudeerd vanuit het oogpunt van hetzij de uitoefening van economische en beroepsactiviteiten, hetzij het beheer van privé-vermogen. De tweede oriëntatie betreft douanezaken, inclusief BTW-aspecten, om ervoor te zorgen dat de fiscale aspecten van de internationale handel worden beheerst. Door de snelle evolutie van de belastingwetgeving moet elke specialist ook regelmatig zijn of haar kennis bijspijkeren. De opleiding wordt daarom aangevuld met opfriscursussen.
Het departement Rechten van de Universiteit van Luik en de HEC Luik willen echte praktijkmensen opleiden.

  • Gezien de snelle evolutie van de wetgevingsnormen en de vermenigvuldiging ervan, is het de bedoeling de studenten van een masteropleiding gespecialiseerd in belastingrecht de sleutels en methoden aan te reiken om de fiscale problemen op te lossen die zich in hun beroepsleven zullen voordoen, zonder de verwerving door de studenten van een voldoende basis in positief recht te verwaarlozen.
  • Het biedt een zeer solide multidisciplinaire en professionele achtergrond.
  • Het zorgt voor een opvolging van Belgisch, Europees en internationaal fiscaal nieuws.

De cursus vereist actieve deelname: mondelinge presentaties in seminars, schriftelijk werk, interviews, enz. Het eindexamenwerk van zijn kant vertoont een "multidisciplinaire" aanpak, aangezien het ofwel een schriftelijk werk over een onderwerp omvat waarbij verschillende disciplines betrokken zijn, ofwel de oplossing van een complex praktijkgeval waarbij de verschillende fiscale disciplines betrokken zijn.

Al deze aspecten maken de opleiding interactief, concreet en multidisciplinair.