Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag als werknemersvertegenwoordiger / comité speciale bevoegdheden

Aan de slag als werknemersvertegenwoordiger / comité speciale bevoegdheden

Opleidingsverstrekker
de vormers
Registratienummer
ODB-U00421
Geregistreerd
op: 31 januari 2023

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 32 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Doelgroep

Werknemers die verkozen zijn als werknemersvertegenwoordiger in het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) in ondernemingen waar geen Ondernemingsraad (OR) opgericht werd.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof(opent in nieuw venster), Vlaams opleidingskrediet(opent in nieuw venster) en opleidingscheques voor werknemers(opent in nieuw venster)

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.

Inhoud van de opleiding

de vorming wil leden van het CPBW (in bedrijven zonder OR) ondersteunen bij het op een actieve en democratische manier deelnemen aan het sociaal overleg in de onderneming, meer bepaald in het CPBW en specifiek met betrekking tot de bijkomende bevoegdheden die het CPBW krijgt in ondernemingen zonder OR. De focus ligt hierbij op een goed begrip van de Economische en financiële informatie.
Tijdens de vorming wisselen de deelnemers continu ervaringen en gedachten uit met elkaar over deze bijkomende bevoegdheden. De ervaringen van de deelnemers worden telkens gekoppeld aan theorie, reglementering of wetgeving. Vervolgens wordt er gereflecteerd: We kijken terug op de handelingen, waarnemingen, gedachten en gevoelens tijdens de ervaringen. Uit de reflectie wordt een algemeen inzicht verworven die ten slotte omgezet wordt in acties en daden.
Ook het contact tussen vertegenwoordigers en de werknemers die ze vertegenwoordigen komt aan bod. Hoe koppel je terug wat is besproken in het sociaal overleg? Hoe betrek je je achterban hierbij?