Gedaan met laden. U bevindt zich op: ABB begeleidt lokale besturen naar gelinkte publicatie ABB-blog

ABB begeleidt lokale besturen naar gelinkte publicatie

Vanaf 30 juni zijn de Vlaamse lokale besturen verplicht om de omslag te maken naar de gelinkte publicatiemethode. Zo worden agenda’s, besluiten en notulen van lokale besturen voor iedereen toegankelijk en bewerkbaar. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) coacht lokale besturen zodat ze stapsgewijs alle kennis en expertise in handen krijgen. Het programma dat het Digiteam van ABB hiervoor ontwikkelde, heet ‘Lokale Besluiten als geLinkte Open Data’ (LBLOD).

Welke software gebruiken lokale besturen?

Lokale besturen kiezen zelf de software, waarmee ze de agenda, notulen en besluiten kunnen opmaken, publiceren en melden aan ABB. Die moet natuurlijk wel het juiste dataformaat ondersteunen. Is je softwareleverancier nog niet klaar met de nodige aanpassingen? Dan kun je als lokaal bestuur gebruikmaken van Gelinkt Notuleren(opent in nieuw venster). Dat is een gratis webapplicatie van ABB. De bijbehorende coaching krijg je er bovenop.

Lokale besluiten bevatten waardevolle authentieke gegevens voor iedereen. Aan de bekendmakingsplicht hangen veel voordelen vast. Hieronder lees je 5 voordelen voor lokale besturen, maar ook burgers, bedrijven of organisaties hebben er baat bij.

1. Snel informatie vinden

Bezoekers vinden informatie sneller als je de lokale besluiten gelinkt en centraal publiceert. Gelinkte gegevens zijn gestandaardiseerd, waardoor zoekmachines ze eenvoudig vinden en verwerken. Iedereen kan met de informatie in de lokale besluiten aan de slag dankzij LBLOD.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Enkele voorbeelden.

  • Veiligheidsfirma’s lezen automatisch in welke straten er een mondmaskerplicht geldt.
  • Een horecavereniging kan de info uit alle terrasreglementen in Vlaanderen bundelen.
  • De Gezinsbond kan per gemeente een overzicht maken van de luiersubsidies.

2. Informatie hergebruiken

De gelinkte publicatiemethode biedt ook efficiëntiewinsten. Concreet: andere overheden kunnen zelf de informatie die zij nodig hebben uit de gepubliceerde besluiten halen. Lokale besturen hoeven die niet telkens opnieuw op te sturen of aan te leveren. Overheidsdiensten die bijvoorbeeld de gegevens van het nieuwe gemeenteraadslid nodig hebben, kunnen die in de toekomst zelf ophalen in de Mandatendatabank.

3. Over het muurtje kijken

In de centrale databank kan je goede praktijkvoorbeelden raadplegen en zo inspiratie opdoen. Je ontdekt hoe collega’s in andere gemeenten een soortgelijk dossier als dat van jou aanpakken.

4. Kwaliteitsvolle sjablonen

De kwaliteit van de lokale besluitvorming zal ongetwijfeld een boost krijgen. Door gelinkt te publiceren, kunnen we op termijn sjablonen aanbieden voor lokale besluiten. Waarom het warm water opnieuw uitvinden als er al voorbeeldbesluiten bestaan?

Een voorbeeld uit het recente verleden. Als lokaal bestuur beslis je dat op bepaalde plaatsen in de gemeente een mondmasker dragen, verplicht is. Dan is het handig dat je voor dat besluit een sjabloon hebt waarin je alleen nog maar de details hoeft aan te vullen. Die basis van het besluit staat kant-en-klaar op je te wachten, met alle verwijzingen naar de bijbehorende wetgeving.

5. Innovatie start hier

ABB ontwikkelt nu de centrale databank. Het doel is om die tegen 2023 openbaar te maken voor overheden, burgers en bedrijven. Daar zullen vast en zeker heel wat innovatieve ideeën uit ontstaan.

Vorige maand brainstormden IT’ers tijdens de ‘LBLOD Hackathon’.

Wat denk je bijvoorbeeld van:

  • Een app die inwoners op een toegankelijke manier informeert over alle beslissingen met een impact op hun wijk? Waarbij die burgers direct kunnen stemmen: voor of tegen de beslissing.
  • Burgers laten abonneren op nieuws waar ze geïnteresseerd in zijn, zodat zij mee kunnen discussiëren over agendapunten vóór ze aan bod komen in de gemeenteraad (functionele digitale democratie).
  • De integratie van lokale beslissingen in de website van jouw stad of gemeente om meer transparantie te bekomen.

Is jouw gemeente klaar?

De Vlaamse lokale besturen maken die innovaties mee mogelijk. Vanaf 30 juni schakelen ze naar de gelinkte publicatiemethode. Is jouw gemeente er klaar voor? Geef ABB een seintje als je hulp nodig hebt. We zetten je graag op weg.

Benieuwd naar meer ABB?