Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gemeente-Stadsmonitor Blikvangers

Gemeente-Stadsmonitor

De Gemeente-Stadsmonitor is een meet-en leerinstrument voor zowel besturen als burgers. Iedereen kan ermee aan de slag om het beleid van gemeenten en steden voor te bereiden, te onderbouwen en te analyseren.

Wat is de Gemeente-Stadsmonitor?

De Gemeente-Stadsmonitor is een omgevingsscanner die de staat van alle 300 Vlaamse gemeenten beschrijft aan de hand van meer dan 300 indicatoren. Ruim 100 van die indicatoren verzamelen we via een driejaarlijkse burgerbevraging die over heel Vlaanderen wordt georganiseerd.

  • ‘Is het leuk wonen in de buurt?’
  • ‘Kan je veilig wandelen en fietsen in je gemeente?’
  • ‘Heb je contact met je buren?’
  • ‘Ben je tevreden over de diensten van je gemeente of stad?’

De bevraging behelst uiteenlopende thema’s zoals woonomgeving, mobiliteit, samenleven, lokale dienstverlening, vrije tijd, klimaat en gezondheid.

Data, informatie en kennis zijn essentieel om (lokaal) beleid voor te bereiden en te ondersteunen. We willen de Gemeente-Stadsmonitor, in co-creatie met én voor lokale besturen, uitbouwen tot het data- en kennisplatform voor elk bestuur. Ook burgers en organisaties kunnen de Gemeente-Stadsmonitor gebruiken voor inspraak en participatie in de lokale besluitvorming.

Hoe gebruik je de Gemeente-Stadsmonitor?

Je kan de indicatoren binnen de Gemeente-Stadsmonitor op verschillende manieren raadplegen:

  • Wil je meer informatie over jouw gemeente? Elke gemeente beschikt over een kant-en-klare steekkaart met kerngetallen en een een gemeentescan in pdf-formaat.
  • Ben je geïnteresseerd in een specifiek thema? Een thematische samenvatting op Vlaams niveau legt gelijkaardige uitdagingen voor verschillende gemeenten bloot.
  • Wil je zelf aan de slag met de resultaten en data combineren of vergelijken? Via de interactieve toepassing kan je indicatoren opvragen, grafieken en kaarten raadplegen en deze snel downloaden.

Intussen werken we volop aan de nieuwe editie van de Gemeente-Stadsmonitor, die in het voorjaar van 2024 gelanceerd zal worden!

Contact

Telefoon
02 553 40 21
Adres

Agentschap Binnenlands Bestuur

Herman Teirlinckgebouw

Havenlaan 88, 1000 Brussel, België

Routeplanner opent in nieuw venster
Postadres

Agentschap Binnenlands Bestuur

Koning Albert II laan 15 bus 215, 1210 Brussel, België