Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dit was 2021 Jaarbeeld 2021

Dit was 2021

2021 stond nog vaak in het teken van de strijd tegen de coronapandemie. Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) zette zijn schouders mee onder de vaccinatiecampagne. We betaalden 173 miljoen euro coronasteun. Daarmee ondersteunden we talloze initiatieven van de lokale besturen en organisaties uit de bredere sectoren van ons agentschap: binnenlands bestuur en stedenbeleid, samenleven, Brussel en de Vlaamse Rand.

Daarnaast inspireerde en ondersteunde ABB zijn belanghebbenden. Het agentschap reikte mee antwoorden aan voor uitdagingen die niet met corona te maken hebben. We beantwoordden bijvoorbeeld meer dan 5.000 adviesvragen van lokale besturen en ondersteunden lokale besturen bij hun rol als regisseur  van  het  lokale  integratiebeleid. En we lanceerden een nieuwe editie van ons data- en kennisplatform ‘de Gemeente-Stadsmonitor’. De missie van ABB loopt als een rode draad door al deze initiatieven: ABB wil burgers en bestuur verbinden en versterken. Jeroen Windey, administrateur-generaal van ABB blikt terug op 2021.

We droegen met onze kennis, expertise en netwerken bij aan concrete oplossingen zowel op Vlaams niveau als op lokaal niveau.

Jeroen Windey

Administrateur-generaal

Welke meerwaarde had ABB in 2021 bij het bestrijden van de coronapandemie?

Jeroen: “In het jaarbeeld kan je lezen hoe we de collega’s van het Agentschap Zorg en Gezondheid ondersteunden bij het uitdenken en opbouwen van de vaccinatiecentra:

  • Onze collega’s van het team Lokale Samenwerking en Verzelfstandiging hielpen de vaccinatiecentra zich als interbestuurlijke samenwerkingsverbanden te organiseren.
  • De collega’s van het team Lokale Financien schreven mee aan het subsidiekader voor de oprichting van vaccinatiecentra en het voeren van een lokaal vaccinatiebeleid.
  • De ervaring van de collega’s die zich bezighouden met de organisatie van de verkiezingen was nuttig bij de massale vaccinactiecampagne, bijvoorbeeld bij de flows en systemen achter de oproepingsbrieven.
  • Vanuit het team Samenleven inspireerden we over hoe je best communiceert over vaccinatie met bijvoorbeeld anderstaligen, mensen met een (tijdelijke) beperking of laaggeletterden.

We droegen met onze kennis, expertise en netwerken bij aan concrete oplossingen in de vaccinatiecampagne zowel op Vlaams niveau als op lokaal niveau. Vanuit onze unieke positie tussen lokale besturen en Vlaamse overheid stimuleerden we samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen en bestuurslagen.

Ik wil ook zeker onze inspanningen vermelden voor de bijkomende subsidiestromen en relancemaatregelen. We keerden in 2021 voor 173 miljoen aan coronasteun uit. Dit kwam boven op de normale financiële ondersteuning van lokale besturen en organisaties die ABB vanuit het Gemeentefonds en allerlei specifieke subsidies uitkeert. Daar komt heel wat meer bij kijken dan de portefeuille opentrekken. Nee, als ABB werken we dan een reglementair kader uit én bedenken we een aanpak om te communiceren naar de beoogde doelgroep. Bovendien gingen heel wat van deze initiatieven over thema’s waar ABB geen eerdere ervaring mee had. Denk bijvoorbeeld aan het Lokale Energie- en Klimaatpact, de aanleg van fietspaden of de organisatie van zomerscholen. De collega’s toonden zich wendbaar door snel expertise en netwerken op te bouwen in deze nieuwe thema’s.”

Had corona invloed op de reguliere werking?

Jeroen: “Ja, al was die invloed kleiner dan in 2020. In 2021 beantwoordden we nog zo’n 271 coronagerelateerde interpretatie- en toepassingsvragen. Het jaar daarvoor waren dat er nog zo’n 1.000. We behandelden ook veel minder coronagerelateerde klachten tegen lokale besturen en beantwoordden minder coronagerelateerde parlementaire vragen dan in 2020.”

2021
Covid-gerelateerd
2021
Niet-Covid
2020
Covid-gerelateerd
2020
Niet-Covid
Adviesvragen271 (5%)5.575 (95%)997 (16%)5.233 (84%)
Klachten42 (4%)1.083 (96%)80 (7%)1.056 (93%)
Parlementaire
vragen
114 (17%)548 (83%)174 (25%)527 (75%)

“We zagen andere accenten en noden binnen onze reguliere opdrachten door corona. Onze collega’s van het team Lokaal Personeel werkten bijvoorbeeld aan een kader voor telewerk en aan fietsmobiliteit. Het Vlaamse Randfonds richtte zich nog meer op bijkomend groen in de Vlaamse Rand om tegemoet te komen aan de gestegen nood om er even tussen uit te knijpen in de natuur. En met Gemeente zonder Gemeentehuis ondersteunden we lokale besturen om de dienstverlening innovatief te versterken door digitalisering. Dit zijn telkens thema’s die duidelijk zijn ingegeven of versneld door de pandemie.”

Wat bracht 2021 buiten corona?

Jeroen: “We ondersteunden het beleid van onze Vlaamse ministers Somers, Dalle en Weyts en speelden in op de kennisnoden bij onze belanghebbenden. Samen met onze partners binnen en buiten de Vlaamse overheid werkten we aan de verdere ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het beleid. Je vindt enkele voorbeelden van onze realisaties in de infographics en verhalen in het jaarbeeld. Ik pik er een paar uit:

  • In juni lanceerden we de editie 2021 van de gemeente- stadsmonitor. Dat data- en kennisplatform is 1 van onze kennisproducten waarmee we lokale besturen meer datagedreven willen maken. Tegenover de vorige editie voerden we tal van vernieuwingen door zoals de selectie van indicatoren in de monitor die de lokale situatie over integratie in beeld brengt.
  • Om gelijke kansen en het samenleven van burgers in diversiteit te bevorderen, pakten we in 2021 onder andere uit met de vernieuwde Expertendatabank. Dit is een instrument om meer diversiteit te stimuleren in de stemmen die aan bod komen in de media.
  • We zetten in op versterking van de lokale bestuurskracht, bijvoorbeeld door lokale besturen te ondersteunen in alle fasen van een fusietraject. In 2021 namen 3 combinaties van gemeenten een principiële beslissing tot samenvoeging.
  • We onderhielden en versterkten onze partnerschappen. Kijk maar naar het verhaal over de geslaagde ‘Trefdag Brussel’. 150 vertegenwoordigers van Brusselse en Vlaamse organisaties wisselden kennis uit en versterkten de band tussen de organisaties en het beleid.”
Ons kader over hybride werken waarin openheid, wendbaarheid en verbondenheid centraal staan, kan andere organisaties inspireren.

Jeroen Windey

Administrateur-generaal

Wil je nog iets kwijt over het afgelopen jaar?

Jeroen: “Ik wil nog graag 3 nieuwigheden in de kijker zetten. Allereerst verwelkomden we in 2021 de Informatie – en screeningsdienst in ABB. Deze nieuwe dienst speelt een rol in de erkenning van nieuwe geloofsgemeenschappen en informeert en ondersteunt de 1.680 erkende geloofsgemeenschappen. Hiermee breekt een nieuwe fase aan in onze relatie met de lokale geloofsgemeenschappen waarin dialoog, ondersteuning en samenwerking centraal staan.

Ik noem ook graag het innovatieve project dat de collega’s van het team Stedenbeleid in 2021 aangingen. Vlaams minister Bart Somers sloot een wijkverbeteringscontract met 11 gemeenten om problemen in kwetsbare wijken geïntegreerd aan te pakken. Je kan in het jaarbeeld lezen over 1 van die experimenten: hoe stad Beringen experimenteert met een regelluw kader om de stap naar ondernemerschap te verkleinen.

Ten slotte ben ik trots op de stappen die we zetten op het vlak van het ‘hybride werken’. De collega’s van de afdeling Personeel & Organisatie ontwikkelden een ABB-kader over hybride werken waarin openheid, wendbaarheid en verbondenheid centraal staan. Ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak heel inspirerend kan zijn voor heel wat andere organisaties.”