Gedaan met laden. U bevindt zich op: Expertendatabank 2.0: op zoek naar verfrissende stemmen Jaarbeeld 2021

Expertendatabank 2.0: op zoek naar verfrissende stemmen

Wil je ook eens een andere stem horen in het nieuws, praatprogramma’s en op congressen? Lees hoe ABB met de Expertendatabank diverse beeldvorming stimuleert en stereotypering bestrijdt. We spraken over de Expertendatank met Han de Bruijn van het team Gelijke Kansen en met Elke Jeurissen, beheerder van de Expertendatabank.

We maken niet enkel diverse stemmen zichtbaar bij journalisten maar brengen hen ook met elkaar in contact.

Elke Jeurissen

Start-2-Connect- Beheerder Expertendatabank

Wat is de Expertendatabank?

Han: “Het is een initiatief om meer diversiteit te stimuleren in de stemmen die aan bod komen in de media en op congressen en podia. We maken ‘nieuwe’ experten zichtbaar in een databank en brengen ze in contact met journalisten en contentmakers. Iedereen die voldoende expertise heeft en deze wil delen, kan een profiel aanmaken. We hebben extra aandacht voor groepen die traditioneel minder als expert aan bod komen. Denk aan vrouwen, mensen met een migratieachtergrond of mensen met een handicap.”

Elke: “Wij van Start-2-Connect doen het dagelijks beheer van de databank sinds eind 2020. We maken niet enkel diverse stemmen zichtbaar bij journalisten, maar brengen hen ook met elkaar in contact. We organiseren bijvoorbeeld ontmoetingen over inhoudelijke onderwerpen waar experten en journalisten elkaar leren kennen.”

Inhoud is aan het laden
De databank telt meer dan 1.000 experten.

Han de Bruijn

Beleidsmedewerker Gelijke Kansen, Inburgering en Integratie

Hoe werkt het?

Han: “De databank telt meer dan 1.000 experten. Een journalist of contentmaker kan met de zoekfunctie deskundigen zoeken op het thema naar keuze. Uiteraard kan je (als je bent ingelogd) ook de contactgegevens raadplegen en zo je bestaande netwerk gemakkelijk uitbreiden. Er zijn jaarlijks zo’n 40.000 weergaven van de pagina’s van de Expertendatabank.”

Elke: “We begeleiden experts onder het motto ‘expert ben je, expert in de media kan je worden’. Ze kunnen bijvoorbeeld een korte mediatraining volgen. We geven deskundigen tips om hun expertise te koppelen aan de actualiteit, leren hoe ze media actief kunnen benaderen en waar ze op moet letten bij een media optreden. De Expertendatabank moet een community worden waar experten elkaar helpen en van elkaar leren.”

Welke vernieuwing gebeurde er in 2021?

Elke: “We zetten in op versterking, verbreding en verdieping van de Expertendatabank. Sociale media hebben bijvoorbeeld een grotere rol gekregen. We bieden ook webinars aan over hoe je omgaat met kritiek op sociale media. Daarnaast organiseerden we thematische meet-ups tussen experten en journalisten. Zo brachten we journalisten (online) samen met experten over het thema wonen. De experten vormden een mix van academici, ervaringsdeskundigen, mensen uit lokale besturen en uit het bedrijfsleven. De journalisten krijgen zo concrete ideeën voor verhalen en breiden hun netwerk uit.”

Han: “Het was nodig om de oorspronkelijke Expertendatabank uit 2008 te vernieuwen. Uit een onderzoek van 2019 bleek dat de Vlaamse media nog te vaak teruggrepen naar de kleine groep van bekende, gevestigde namen. Vlaams minister Bart Somers besloot daarom om een doorstart te maken met de Expertendatabank. Die kwam er in mei 2021 met de lancering van de ‘Expertendatabank 2.0(opent in nieuw venster)’.”