Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Vlaamse Randfonds als hefboom Jaarbeeld 2021

Het Vlaamse Randfonds als hefboom

Het Vlaamse Randfonds stimuleert samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen en bestuurslagen. Lees hoe de Vlaamse Rand rond Brussel in 2021 een stukje groener werd dankzij het Vlaamse Randfonds. We spraken met ABB-projectleider Harald Boerekamp en met Tom Vermijlen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Met het Randfonds hebben we een hefboom om duurzame projecten vanuit andere domeinen snel te ondersteunen.

Harald Boerekamp

Projectleider

Wat is het Vlaamse Randfonds?

Harald: “Het is een fonds waarmee de Vlaamse Regering extra investeert in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand en in de bredere Rand rond Brussel. Deze regeerperiode beschikken we over 26 miljoen euro. Met het fonds stimuleren en ondersteunen we partners in andere domeinen om meer concrete initiatieven in de Rand te nemen. We doen dit met oproepen voor nieuwe projecten en met de cofinanciering van bestaande projecten.”

Waarom is het fonds opgericht?

Harald: “De gemeenten rond Brussel kennen heel wat uitdagingen. De druk op wonen, onderwijs en open ruimte is groot in de Rand. Dat is het gevolg van de toenemende verstedelijking en van de stadsvlucht uit Brussel. Deze uitdagingen overstijgen de bevoegdheid Vlaamse Rand. Met het Randfonds hebben we een hefboom om duurzame projecten vanuit andere domeinen snel te ondersteunen. We financieren projecten die oplossingen aandragen voor de meest prioritaire noden in het dagelijkse leven van de inwoners. Dat behelst de thema’s vergroening, onderwijs, cultuur, welzijn, mobiliteit en streekontwikkeling.”

Wat hield de samenwerking tussen ANB en ABB in?

Tom: “Net zoals in 2020 werkten we vorig jaar samen voor meer groen in de Vlaamse Rand. ANB en ABB lanceerden op 21 maart 2021 (Wereldbosdag) een gezamenlijke projectsubsidie voor extra groen en extra bomen in de Vlaamse Rand. De Vlaamse ministers voor natuur en Vlaamse Rand maakten samen 2 miljoen euro vrij. De oproep moedigde lokale besturen, verenigingen en organisaties aan om projecten in te dienen die de leefkwaliteit van de bewoners een boost geven. Iedereen met een voorstel over nieuw toegankelijk groen kon bij ons aankloppen. We wilden ook natuurverenigingen en vzw’s aanspreken. Het was dus belangrijk dat onze projectoproep en ons promotiefilmpje breed verspreid geraakte. We gebruikten de communicatiekanalen en het brede netwerk van ABB om onze boodschap in de groene rand te verspreiden. Onder meer Ring-TV zond een specifiek promotiefilmpje uit.”

Inhoud is aan het laden

Hoe verliep de gezamenlijke projectoproep?

Tom: “De aanvragen bestonden uit 3 soorten financiële ondersteuning. Ondersteuning van de aankoop van grond, van bebossing en van werken voor een groene en toegankelijke inrichting. We jureerden de ingediende projectenvoorstellen gezamenlijk. Onze ministers maakten de 9 laureaten gezamenlijk bekend bij de start van de Week van het Bos. Het gaat onder meer over een project in Beersel waar een stuk van het verdwenen Zitterbos terugkomt. In Dilbeek wordt werk gemaakt van een nieuw bos en Vilvoorde en Hoeilaart krijgen nieuwe parken.”

De extra bomen en het extra groen komen tegemoet aan de nood om er even tussenuit te kunnen knijpen in het groen.

Tom Vermijlen

Gebiedscommunicatie Agentschap Natuur en Bos

Welke rol spelen ABB en ANB daarbij?

Tom: “Onze beide agentschappen volgen de projecten inhoudelijk en financieel op. De 9 laureaten van 2021 moeten ten laatste in 2022 gestart zijn en hun project realiseren tegen 2025. Tegen dan kunnen de bewoners en de bezoekers van de Vlaamse Rand effectief genieten van extra groen. Dit komt tegemoet aan de toegenomen nood om er even tussenuit te kunnen knijpen in het groen. Zeker in onze steden. Onder meer door corona hebben we de natuur in Vlaanderen herontdekt.”

Welke concrete resultaten kan het fonds in 2021 voorleggen?

Harald: “We versterkten bestaande initiatieven in de Vlaamse Rand. Denk aan taalstimulerende activiteiten in scholen en buitenschoolse opvang. Heel wat kinderen en jongeren oefenden in 2021 spelenderwijs hun Nederlands dankzij onze cofinanciering. Het fonds zorgde ook voor heel wat nieuwe samenwerkingen. Zo sloeg ABB de handen in elkaar met de gemeente Asse, het beleidsdomein omgeving en ANB om grond aan te kopen in en rond het Kravaalbos. Dankzij deze aankoop wordt ruim 40 hectare van dit unieke oude loofbos publiek toegankelijk. Dat zou wellicht niet het geval geweest zijn als een private partij die percelen had aangekocht. Ten slotte gaven we ook een subsidie aan het nieuw opgerichte intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Zennevallei Hergist’. De lokale besturen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel financieren hiermee projecten die de streekontwikkeling in de Zennevallei ten goede komen.”

Wat staat er voor de komende jaren nog op het programma?

Harald: “We blijven inzetten op de domeinoverschrijdende samenwerking en op concrete resultaten voor de Vlaamse Rand en de bredere rand rond Brussel. Vergroening en onderwijs blijven belangrijke thema’s. In 2022 richten we ons ook op de bevordering van streekontwikkeling en op sociale verdringing.”