Gedaan met laden. U bevindt zich op: Besluitendatabank: laat je inspireren door besluiten van anderen Jaarbeeld 2022

Besluitendatabank: laat je inspireren door besluiten van anderen

In 2022 lanceerde ABB de Besluitendatabank. Lees hoe je de meer dan 154.000 lokale besluiten en reglementen kan gebruiken als inspiratiebron. Pieter Van Hastel (Digiteam) en Ann François (afdeling Lokale Organisatie & Werking) vertellen hoe zij achter de schermen aan de uitbouw van de Besluitendatabank werken.  

Wat is de besluitendatabank?

Ann: “De Besluitendatabank is een verzamelplaats die meer dan 154.000 besluiten van lokale besturen bevat. Je vindt er alle meldingsplichtige lokale reglementen, besluiten en besluitenlijsten sinds 2019. Dat zijn de besluiten die de lokale besturen aan de toezichthoudende overheid bezorgden.”

Pieter: “Dat bezorgen hoef je niet klassiek op te vatten, want in 2022 publiceerden zo goed als alle lokale besturen hun besluiten als gelinkte open data op hun website. Dat betekent dat wij als toezichthoudende overheid meestal automatisch een melding van die publicatie ontvangen. Wij trekken vervolgens de data uit de besluiten binnen en gaan ermee aan de slag. Deze automatisering en digitalisering van meldingsplichtige besluiten is het resultaat van het ABB-programma ‘Lokale Besluiten als geLinkte Open Data’ (LBLOD).”

Waarvoor dient de besluitendatabank?

Pieter: “De besluitendatabank is de centrale vindplaats voor alle informatie uit lokale besluiten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar inspiratie voor een nieuw reglement of als je wil weten welke andere besturen al ervaring hebben met een bepaalde materie. Je kan de verzamelde data filteren op types van besluiten (zoals belasting- of subsidiereglementen) of op specifieke besturen. Daarnaast kan je ook inhoudelijk zoeken op basis van trefwoorden. Vanuit de resultaten kan je meteen doorklikken naar het besluit en de relevante inhoud op de webpagina van het lokaal bestuur.”

In 2022 lanceerden we een filmpje met 10 tips om tot een goed besluit te komen.

Ann François

Adviseur lokale organisatie en werking

Ann: “Ik wil benadrukken dat ABB geen kwaliteitstoets uitvoert op die besluiten. De lokale besturen zijn dus zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun gepubliceerde besluiten. ABB zal in de regel enkel een besluit bekijken als iemand een klacht indient over dat besluit. De databank bevat dus wellicht ook minder kwaliteitsvolle besluiten.”

Ann: “We ondersteunen lokale besturen om de kwaliteit van hun regelgeving te verhogen. Zo lanceerden we in 2022 een filmpje met 10 tips om tot een goed besluit te komen. Een tip voor een vlot leesbaar en begrijpbaar besluit is bijvoorbeeld om je besluit onder te verdelen in duidelijk herkenbare rubrieken. In het filmpje leer je ook hoe je goede besluiten kan herkennen en zoeken in de besluitendatabank.”

Pieter: “Ook op technisch vlak ondersteunen we lokale besturen. Zo organiseerden we een webinar waarin we tips gaven over het technisch correct publiceren en melden. Op onze website vind je concretere informatie en onze helpdeskmedewerkers staan voor je klaar om vragen te beantwoorden.”

De besluitendatabank is nog lang niet uitgegroeid. We bouwen aan een openbaar zoekportaal dat ook burgers en organisaties kunnen gebruiken.

Pieter Van Hastel

Productmanager digitaal loket

Wat brengt de toekomst voor de Besluitendatabank?

Pieter: “De Besluitendatabank is in volle ontwikkeling en nog lang niet uitgegroeid. We bouwen aan een openbaar zoekportaal dat ook burgers en organisaties kunnen gebruiken om de lokale besluiten te doorzoeken. Medewerkers van de lokale besturen en centrale overheden hebben sinds 2022 al toegang. Op basis van hun ervaringen en feedback optimaliseren we de functionaliteiten en inhoud van de databank. We mikken op eind 2023 om de openbare databank te lanceren. De concrete releasedatum communiceren we later nog.

Wens je toegang tot de besluitendatabank?

Vraag aan de lokale beheerder van jouw organisatie om jou het nodige gebruikersrecht (“ABB BesluitendatabankGebruiker”) toe te kennen in het Gebruikersbeheer. Weet je niet wie jouw lokale beheerder is? Neem contact op met 1700.

De databank is momenteel enkel toegankelijk voor medewerkers van de lokale besturen en centrale overheden.