Gedaan met laden. U bevindt zich op: De Toekomst is Digitaal is de Toekomst Jaarbeeld 2022

De Toekomst is Digitaal is de Toekomst

ABB ondersteunt lokale besturen bij de digitalisering en automatisering van hun dienstverlening en werking. Ook toegankelijkheid en veiligheid verliezen we hierbij niet uit het oog. Lees meer over onze ondersteuning in 4 concrete voorbeelden uit 2022.

Wat?

Olivia: “In 2022 ontvingen bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten financiële en inhoudelijke ondersteuning voor de uitbouw van hun lokaal e-inclusiebeleid. Met die Vlaamse steun werken ze aan de 4 aspecten van digitale inclusie: toegang, vaardigheden, ondersteuning op maat en digitale toegankelijkheid. De inhoudelijke ondersteuning bestaat onder andere uit een lerend netwerk, beleidsondersteuning voor een lokaal e-inclusiebeleid en een instrument om digitale vaardigheden te meten. ABB werkt daarvoor samen met organisaties zoals Mediawijs, VVSG, Inter, Kenniscentrum Vlaamse Steden, …”

De Barometer Digitale Inclusie toont aan dat ongeveer 46% van de bevolking digitaal kwetsbaar is.

Olivia Demonie

Beleidsmedewerker E-inclusie

Waarom?

Olivia: “De Barometer Digitale Inclusie toont aan dat ongeveer 46% van de bevolking digitaal kwetsbaar is. Zoom, Itsme of de vaccinatie-app, tijdens de corona pandemie zagen we hoe snel je uitgesloten geraakt zonder bijvoorbeeld toegang tot internet of door een gebrek aan digitale vaardigheden. De Vlaamse Regering stimuleert met het actieplan ‘Iedereen Digitaal’ elk lokaal bestuur om tegen 2024 een lokaal e-inclusiebeleid te ontwikkelen.”

Wat?

Danny: “In 2022 ontvingen 178 lokale besturen voor 61 projecten steun om hun dienstverlening te innoveren en te transformeren. Met Gemeente zonder gemeentehuis werken we aan burgergerichte dienstverlening, in alle veiligheid zonder gedoe en toegankelijk voor iedereen. Dit kan bijvoorbeeld door data slim aan te wenden en niet onnodig op te vragen. ABB begeleidt deze projecten. We brengen lokale besturen bij elkaar voor kennisdeling, intergemeentelijke intervisie en bouwen samen met VLOCA(opent in nieuw venster) aan een kennishub. De 1ste realisaties zijn ondertussen een feit. In Wingene krijg je bijvoorbeeld automatisch een geboortepremie na een aangifte, zonder dat je daar zelf hoeft om te vragen.”

Digitalisering laat lokale besturen focussen op oplossingsgericht meedenken met de burger op basis van correcte en actuele data.

Danny Lievens

Programmamanager Gemeente zonder gemeentehuis

Waarom?

Danny: “Aanschuiven bij het gemeenteloket of informatie aanleveren die een andere overheidsdienst al heeft, is vaak onnodig tijdsverlies en frustrerend. In de toekomst kiezen we meer dan ooit voor de digitale weg: de burgers beslissen dan zelf waarvoor ze nog naar het gemeentehuis willen komen. Digitalisering gaat hand in hand met efficiënte, eenvoudige dienstverlening en toegankelijkheid voor iedereen. Digitalisering laat lokale besturen focussen op de essentie van hun werk: oplossingsgericht meedenken met de burger op basis van correcte en geactualiseerde data.” Gemeente zonder gemeentehuis

Wat?

Toon: “We ondersteunen steden en gemeenten om hun cyberweerbaarheid te verhogen. 144 steden en gemeenten lieten al een informatieveiligheidsaudit uitvoeren door Audit Vlaanderen. De Vlaamse overheid cofinanciert die audit die beoordeelt of de ICT–systemen voldoende voorbereid zijn op cyberincidenten. Daarnaast bieden VVSG en ABB tools aan op maat van lokale besturen, bijvoorbeeld een digitale toolkit cyberveiligheid met leidraden en sjablonen. VVSG organiseert ook het traject ethisch hacken. In 2022 lieten 40 besturen hun ICT-systemen gratis doorlichten door studenten van Howest.”

144 steden en gemeenten lieten al een informatie-veiligheidsaudit uitvoeren door Audit Vlaanderen.
TG

Toon Gerits

Beleidsmedewerker Stedenbeleid

Waarom?

Toon: “Ook voor de cyberaanvallen van december 2022 op de ICT-systemen van Antwerpen en Diest stond cyberveiligheid al hoog op de agenda. Sinds de COVID-19-pandemie digitaliseren lokale besturen versneld hun (thuis)werking en dienstverlening. Er worden ook meer cyberbedreigingen gerapporteerd. Minister Somers besliste de lokale besturen de komende jaren te blijven ondersteunen om de risicobeheersing op het vlak van informatieveiligheid te maximaliseren. Zo kwam er eind 2022 onder meer een cyber response team.” Bestelprocedure ICT-veiligheidsaudit voor lokale besturen

Wat ?

Stefanie: “ABB ondersteunde de lokale besturen bij het nakomen van een Europese verplichting. Deze bepaalde dat de informatie over producten en diensten van lokale besturen op 12 december 2022 in het Engels beschikbaar moest zijn op de website your Europe. We hielpen hen om de informatie die vaak verspreid zit in verschillende interne systemen, om te vormen tot open data, die automatisch doorstromen. Zo hoeft een lokale bestuur de informatie maar op 1 plaats up-to-date te houden.”

We hergebruiken info van lokale besturen op een slimme manier en winnen zo aan efficiëntie.

Stefanie Kerkhof

Programmamanager Digiteam

Waarom?

Stefanie: “De Single Digital Gateway Regulation (SDGR) wil de administratieve last beperken voor burgers en bedrijven, discriminatie wegnemen en het ‘vrije verkeer’ binnen Europa een impuls geven. Zo vindt elke burger of elk bedrijf overal in Europa gemakkelijk de juiste informatie als die bijvoorbeeld een bedrijf wil starten in Duitsland of wil studeren in Italië. Voor ons is de verordening een hefboom om nog meer lokale besturen een stap te laten zetten in het ‘only once’ info bezorgen aan Vlaanderen of aan een andere overheid. Zo hergebruiken we meer info van lokale besturen op een slimme manier en winnen we aan efficiëntie.”