Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Steunpunt Taalwetwijzer: wegwijzer in de taalwetgeving Jaarbeeld 2022

Het Steunpunt Taalwetwijzer: wegwijzer in de taalwetgeving

Mag een eredienstbestuur een 2-talige brochure verspreiden? Welke taal moet een woonzorgcentrum gebruiken? Met deze en andere vragen over de toepassing van de taalwetgeving kon je ook in 2022 bij het Steunpunt Taalwetwijzer terecht. Lees hoe Svenja Claeys en Veerle Coomans -2 van de ABB-collega’s achter dit Steunpunt - de complexe taalwetgeving helpen interpreteren.

Wat is het Steunpunt Taalwetwijzer?

Svenja: “Het Steunpunt Taalwetwijzer is een centraal informatie- en aanspreekpunt voor vragen over de taalwetgeving. We geven toegankelijke en laagdrempelige informatie over de taalwetgeving. Het Steunpunt vervult 4 kerntaken: informeren, doorverwijzen naar bevoegde instanties, juridisch advies geven aan overheden en de taalklachten van het Vlaams Meldpunt Taalklachten in Brusselse ziekenhuizen registreren.”

Wat doen jullie concreet?

Veerle: “We zorgen voor een generiek informatieaanbod op onze website. Daar vind je uitleg over de algemene principes van de taalwetgeving. Een zoekmotor helpt je om snel een antwoord te vinden op je vragen. Op de website kan je ook een informatiesessie uit 2022 over de federale taalwetgeving in Brussel herbekijken. Het bevat een expertengesprek over de complexiteit om de taalwetgeving toe te passen in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.”

Svenja: “We beantwoorden ook vragen over de toepassing van de taalwetgeving zoals: ‘Mag een kandidaat anderstalig verkiezingsdrukwerk verspreiden in Vlaanderen?’ of ‘Kan ik in het Nederlands terecht bij een huisartsenwachtpost?’. Daarnaast verzorgen we vormingen op aanvraag, bijvoorbeeld aan lokale besturen. We geven ook juridisch advies aan overheidsdiensten, bijvoorbeeld bij grotere dossiers waarin vragen over de taalwetgeving rijzen. Onze laatste kerntaak omvat de registratie van taalklachten van het Vlaams Meldpunt Taalklachten in Brusselse ziekenhuizen. We informeren patiënten over hun taalrechten in de Brusselse ziekenhuizen. Waar nodig verwijzen we hen door naar de bevoegde instantie.”

Ons doelpubliek is erg ruim: we zijn er voor overheden, burgers, ondernemingen, organisaties en scholen.

Svenja Claeys

Jurist Steunpunt Taalwetwijzer

Wie kan er bij de Taalwetwijzer terecht?

Svenja: “Iedereen! Ons doelpubliek is erg ruim: we zijn er voor overheden, burgers, ondernemingen, organisaties en scholen. Bijna de helft van de 259 vragen uit 2022 kwam van burgers. Overheden stelden zo’n 44 % van de vragen. We ontvingen ook enkele vragen van bedrijven en scholen.”

Veerle: “We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen. Als je bijvoorbeeld een klacht wil indienen, zoeken we mee naar de juiste instantie. Dat kan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht of de Brusselse vicegouverneur zijn.”

Aantal beantwoordde vragen van Taalwetwijzer per thema
ThemaAantal

Bestuurszaken

149

Bedrijfsleven

29

Taalvrijheid

34

Onderwijs

8

Gerechtszaken

5

Consumentenzaken

10

Brusselse ziekenhuizen/medisch

10

Mede-eigendom appartementsgebouw

3

Notaris

9

Andere

2

Totaal

259

Klinkt als een goed afgewisselde job.

Veerle: “Ja, dat klopt. We krijgen te maken met heel uiteenlopende probleemstellingen over heel diverse materies. Het is voor ons als juristen telkens boeiend om die vragen en knelpunten verder uit te zoeken en te analyseren. We volgen ook de actualiteit en de evoluties rond de taalwetgeving op de voet, zodat we op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken. Ik leer dagelijks bij.”

We volgen de actualiteit en de evoluties rond de taalwetgeving op de voet.

Veerle Coomans

Jurist Steunpunt Taalwetwijzer

Tot slot, hoe kan ik de Taalwetwijzer bereiken?

Svenja: “Bezoek de website van het Steuntpunt Taalwetwijzer. Vind je het antwoord op je vraag niet dan kan je ons ook bereiken met het online contactformulier. Je vindt onze folder en een notitieboekje bij Nederlandstalige instellingen in Brussel. De folder laat de Brusselaar op een ludieke en een positieve manier kennismaken met het informatieaanbod van de Taalwetwijzer. Het notitieboekje informeert onze professionele stakeholders over de taalwetgeving in Brussel.”