Eén van de hoekstenen van de ‘interne’ Vlaamse staatshervorming is de afbakening van de referentieregio’s. Deze referentieregio’s moeten een systematisch(er) kader bieden voor intergemeentelijke samenwerking en op die manier letterlijk ruimte maken voor meer coherentie en diepgang binnen die samenwerking. Maar wat zijn regio’s? Waarom en wanneer vormen ze een betekenisvol en nuttig bestuurlijk concept?

Ben Derudder is onderzoeksprofessor Stedelijke Studies aan het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven. Op de studiedag zal hij op basis van wetenschappelijke literatuur over regio’s al die vragen beantwoorden en dieper ingaan op:

  • de complexe zoektocht naar het juiste schaalniveau voor regiovorming
  • relevante beleidsthema’s op dat schaalniveau
  • de concrete bestuurlijke vertaling ervan

Professor Derudder illustreert dit met succesvolle voorbeelden van regionale samenwerking uit het buitenland en een analyse van de uitdagingen verbonden met de werking van de vervoer- en woonregio’s.

Het agentschap reikt tijdens de studienamiddag de jaarlijkse Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster uit aan de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie. De winnaar en 2de en 3de laureaat stellen hun onderzoek voor.

Deelname en inschrijvingen

Ben je geïnteresseerd en wil je graag deelnemen aan het evenement? Inschrijven kan tot en met 7 december 2021.