Gedaan met laden. U bevindt zich op: Terugblikken op 1 jaar oorlog in Oekraïne Nieuwsberichten van Binnenlands Bestuur

Terugblikken op 1 jaar oorlog in Oekraïne

Nieuwsbericht
24 februari 2023

Dag op dag liefst 365 dagen. Zolang duurt vandaag de oorlog in Oekraïne al. In Vlaanderen bieden we vandaag opvang aan liefst 32.000 Oekraïners. In 1 jaar Oekraïne blikken we terug op die bewogen periode van gezamenlijke inspanningen. 

Van bij de start van de oorlog in Oekraïne zet Vlaanderen zich in om mensen op de vlucht uit Oekraïne op te vangen. De eerste krachttoer was het opzetten van een Vlaamse taskforce Oekraïne. Op amper 11 dagen was die een feit. ABB-administrateur-generaal Jeroen Windey werd prompt aangeduid als voorzitter van die taskforce. Het was de start van een bewogen periode voor meer dan 142 collega’s die op de een of andere manier hun steentje bijdroegen.

In het afgelopen jaar zaten de lokale besturen, gouverneurs en de Vlaamse administraties niet stil. Er zijn kaders opgemaakt, er is een registratietool, er zijn vaste momenten voor overleg en de Vlaamse Ondersteuningsteams (VLOT) kwamen erbij. Die laatste staan in voor de ondersteuning van gemeenten en gouverneurs bij de coördinatie van de opvang. Het resultaat is een collectiviteit die zich dagdagelijks en gestructureerd inzet om tal van vluchtelingen te voorzien van hun behoeften.

“De ambtelijke eensgezindheid over de bestuursniveaus heen en het politieke vertrouwen gaven de doorslag. De verontwaardiging over wat er in Oekraïne gebeurde, was groot en wakkerde het voluntarisme aan. Yes, we can!, dachten we allemaal en dat zorgde voor een ongelofelijke dynamiek”, herinnert Jeroen Windey zich.

Met 1 jaar Vlaanderen helpt Oekraïne bundelt de Vlaamse overheid een aantal verhalen en cijfers van één jaar opvang. Dit is geen eindpunt, maar een tussentijdse dankjewel voor de enorme inspanningen.