Nieuwe mobiliteitsvisie

Met de introductie van basisbereikbaarheid gaan we naar een vraaggericht openbaar vervoer: het aanbod wordt beter afgestemd op de vervoersvraag van de reiziger en op de reële vervoerstromen.

Door het aanbod beter af te stemmen op de vraag, worden overvolle treinen op drukke assen en lege bussen in rustige woonwijken vermeden. Zo wil de Vlaamse overheid efficiënter omspringen met de beschikbare middelen. Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.

De shift naar basisbereikbaarheid betekent meer dan een hertekening van het openbaar vervoer. Basisbereikbaarheid vertrekt van een sterk openbaar vervoer afgestemd op het fietsroutenetwerk, het wegennetwerk en het waterwegennetwerk. Combimobiliteit staat centraal. Reizigers combineren verschillende vervoersmiddelen om op hun bestemming te geraken. Ze fietsen naar het station om de trein te nemen en nemen dan een taxi tot bij vrienden. Of ze rijden met de auto tot aan een park & ride en nemen daar de tram of de deelfiets naar het stadscentrum.

Lees meer over de doelstellingen van basisbereikbaarheid

Hoppin

Hoppin bundelt vervoersoplossingen in Vlaanderen en wil pendelaars stimuleren om verschillende vervoersmodi te gebruiken en ze eenvoudig te combineren. De Hoppin-punten zullen zorgen voor een vlotte overstap van het ene op het andere vervoermiddel. En om te weten welke vervoermiddelen u het best combineert, waar u kunt overstappen, hoe lang u onderweg bent en hoeveel de verplaatsing u zal kosten, kunt u vanaf begin 2022 een beroep doen op een website en een app. Met vragen over de trajecten zult u bij de mobiliteitscentrale terechtkunnen.

Meer weten over hoppin, ga naar www.hoppin.be ((opent in nieuw venster))

Voor professionals

Projectstuurgroep (PSG) en projectmethodologie