Scenario's voor de overdracht

Bloemiste helpt klant in haar winkel.
© Joris Casaer

Als we de stopzetting of de fusie met een ander bedrijf buiten beschouwing laten, zijn er drie mogelijke scenario's om uw onderneming over te laten.

  • Familiale opvolging: u draagt het eigendom en de leiding van de onderneming volledig over binnen de familie. De nieuwe bedrijfsleider komt uit de familie.
  • Verkoop: u neemt volledig afscheid van de onderneming. De koper kan een bekende zijn (een zakenpartner, leverancier, personeelslid, klant ...), maar evengoed iemand die u nog niet kent. Het kan ook een financiële investeerder zijn, die uw onderneming als een investering ziet die hij na enkele jaren kan doorverkopen.
  • Behoud van de familiale controle: uw familie blijft eigenaar en stelt een manager aan voor de dagelijkse leiding van het bedrijf, eventueel tot uw kinderen klaar zijn om de leiding over te nemen.

Van elk scenario bestaan er varianten. Bij de keuze van het geschikte overdrachtsscenario zullen emotionele overwegingen de zakelijke argumenten doorkruisen. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat begeleiden ((opent in nieuw venster)).

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen is uw eerste aanspreekpunt voor een oriënterend gesprek. Op basis van uw persoonlijke situatie geeft het agentschap u inzicht in de verschillende overdrachtsscenario’s. Het adviseert u over steunmaatregelen en brengt u in contact met organisaties, coaches en adviseurs voor de juiste begeleiding. Bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen kunt u ook een gratis informatiepakket ((opent in nieuw venster)) bestellen, met daarin onder meer een concreet stappenplan voor een bedrijfsoverdracht en een brochure die een eerste blik werpt op de problematiek van opvolging en overname.

Is uw onderneming klaar voor de overdracht?

Wilt u een goede prijs krijgen voor uw onderneming, dan moet ze aantrekkelijk zijn voor de potentiële kopers. U maakt uw onderneming aantrekkelijker door alsnog organisatorische, financiële, juridische of strategische aanpassingen door te voeren waar dat nodig blijkt. Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen kunt u, afhankelijk van het gekozen overdrachtsscenario, met een online test ((opent in nieuw venster)) nagaan wat de voornaamste aandachtspunten zijn voor uw onderneming.

De Corporate Governance-scan geeft feedback over het niveau van deugdelijk bestuur en professionalisering van uw organisatie en signaleert actiegebieden voor de toekomst.

De vragen van het Overnamekompas doen u nadenken over hoe het met uw bedrijf verder moet als u er als overnemer an denkt met pensioen te gaan.

Met de scan Werknemer wordt overnemer ontdekt u of uw bedrijf klaar is om overgedragen te worden aan uw werknemers.

Steunmaatregelen voor coaching en advies

Tijdens het opvolgingsproces kunt u een beroep doen op financiële ondersteuning via de kmo-portefeuille.

  • voor coaching bij de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht
  • voor advies bij de bedrijfsoverdracht
  • voor strategisch advies over een overdrachtsplan.