Op zoek naar de geschikte bedrijfsruimte

De zoektocht naar een nieuwe of bijkomende locatie kan een tijdrovend en omvangrijk proces zijn. Met zijn 'Leidraad bij het zoeken naar bedrijfsruimte' kan het Agentschap Innoveren en Ondernemen u een beter inzicht geven in het hele huisvestingsproces. De onderwerpen zijn zo gekozen dat ze de belangrijkste aandachtspunten in uw zoekproces naar een geschikte locatie overlopen. De handleiding volgt het traject dat uw bedrijf meestal daarbij zal volgen.

Een bedrijfspand huren

Op een bepaald moment zult u moeten beslissen of u een bedrijfspand wilt aankopen of huren. Als u als handelszaak huurt, dan valt u onder de handelshuurwetgeving.

Een bedrijfspand kopen

Als u een bedrijfspand wilt kopen, dan kunt u beginnen met een zoektocht naar informatie over het vastgoedaanbod. De beste manier is verschillende wegen te bewandelen.

  • U kunt navraag doen bij gemeenten, projectontwikkelaars, intercommunales, provinciale ontwikkelingsmaatschappijen … over huidige en nieuwe bedrijventerreinen.
  • U kunt vastgoedwebsites en vastgoedmakelaars raadplegen.
  • Als u op zoek bent naar een professionele werklocatie voor uw (startend) bedrijf, dan kunt u misschien terecht in een van de verschillende businesscenters en bedrijfsverzamelgebouwen in Vlaanderen. Zij bieden vaak heel flexibele formules aan om kantoorruimte te huren. Sommige businesscenters en bedrijfsverzamelgebouwen hebben, behalve individuele kantoor-, opslag- en productieruimten, ook gemeenschappelijke ruimten of bieden specifieke faciliteiten aan, zoals een onthaalfunctie, IT-ondersteuning, managementondersteuning.

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft een overzicht gemaakt van de voornaamste businesscenters in elke provincie ((opent in nieuw venster)), met de vermelding van enkele onderscheidende kenmerken en vestigingsvoorwaarden.