Gedaan met laden. U bevindt zich op: Omgevingsloket voor de omgevingsvergunning

Omgevingsloket voor de omgevingsvergunning

Als u een nieuwe woning wilt bouwen of aan of rond uw woning een nieuwe constructie wilt bouwen, werken wilt laten uitvoeren of bomen wilt vellen, dan hebt u een bouwvergunning nodig. Voor kleine werken volstaat soms een melding bij uw gemeente of geldt er een vrijstelling. Voor grotere projecten (bv. verkaveling, bedrijfsgebouw) hebt u een verkavelingsvergunning of een milieuvergunning nodig. De verschillende vergunningen werden gebundeld in de omgevingsvergunning.

In het Omgevingsloket(opent in nieuw venster) kunt u als burger (bouwheer) of als architect de nodige vergunningen digitaal aanvragen of een melding maken. Om in te loggen hebt u een elektronische identiteitskaart (eID), de juiste software en een kaartlezer nodig. U kunt ook gebruik maken van een federaal token.

Alle Vlaamse gemeenten hebben de digitale omgevingsvergunning ingevoerd. Sinds 1 januari 2018 werkt iedereen in Vlaanderen met het digitaal loket voor omgevingsvergunningen. Aanvragen op papier zijn in een aantal uitzonderlijke gevallen nog mogelijk.

Veelgestelde vragen