Voorwaarden

Al wie investeert in een woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-residentieel gebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler).
Wie als eigenaar-bewoner behoort tot de laagste-inkomensgroep of de middelste-inkomensgroep en daarenboven ook investeert in de kwaliteit van de woning, zal recht hebben op een eengemaakte premie voor zowel de investering in woningkwaliteit als investeringen in energie-efficiëntie.

De voorwaarden, bedragen, … van de nieuwe eengemaakte premie zijn nog niet definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Wijzigingen zijn dus nog mogelijk.

Bedrag

 • Het bedrag van de eengemaakte premie zal bepaald worden door
 • Vraagt u de premie aan als eigenaar-bewoner, dan hangt het bedrag af van uw gezinsinkomen en gezinssamenstelling.
  Een eigenaar-bewoner
  • uit de laagste-inkomensgroep zal een eengemaakte premie kunnen krijgen van 35% op de aanvaarde facturen (exclusief btw), beperkt tot een bepaald bedrag per categorie van werken, eventueel verhoogd met vaste premiebedragen voor een gascondensatieketel en hernieuwbare-energie-installaties
  • uit de middelste-inkomensgroep zal een eengemaakte premie kunnen krijgen van 25% op de aanvaarde facturen (exclusief btw), beperkt tot een bepaald bedrag per categorie van werken, eventueel verhoogd met vaste premiebedragen voor hernieuwbare-energie-installaties
  • uit de hoogste-inkomensgroep zal een vast bedrag per m2 isolatie of per hernieuwbare-energie-installatie kunnen krijgen.
 • Vraagt u de premie aan als ‘andere investeerder’, voor een gebouw waarin u investeert, en waarvan u al dan niet eigenaar bent, dan komt u enkel in aanmerking voor de vaste premiebedragen voor investeringen in energie-efficiëntie zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler.
  Enkel wie zijn woning of appartement verhuurt via een SVK, heeft recht op de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken.
 • De facturen die u bij de aanvraag moet bijvoegen, zullen op de aanvraagdatum van de eengemaakte premie maximaal 2 jaar oud mogen zijn (24 maanden).

   Meer details zijn nog niet bekend op dit moment.

   Aanvraag

   • De eengemaakte premie zal pas in de loop van de 2de helft van 2022 aangevraagd kunnen worden. De exacte startdatum van de eengemaakte premie is nog niet gekend.
   • De eengemaakte premie zal online aangevraagd kunnen worden.
   • De eengemaakte premie zal voor eenzelfde gebouw voor iedere categorie van werken afzonderlijk of voor meerdere categorieën van werken in 1 keer aangevraagd kunnen worden.
   • De facturen die u bij de aanvraag moet bijvoegen, zullen op de aanvraagdatum van de eengemaakte premie maximaal 2 jaar oud mogen zijn (24 maanden).

   Huidige premies

   In afwachting van de start van de eengemaakte premie, kunt u de bestaande renovatiepremie en de premies voor energiebesparende maatregelen nog afzonderlijk aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet.

   Naast de nieuwe eengemaakte premie, zijn er nog andere premies voor investeringen in uw woning/appartement/gebouw. Meer informatie over die premies vindt via de Premiezoeker ((opent in nieuw venster)) of op Energiesparen.be ((opent in nieuw venster)).

   Nieuwsbrief vanaf najaar 2021

   Wilt u op de hoogte blijven zodra er meer details bekend zijn over deze nieuwe eengemaakte premie? Vanaf midden september 2021 kunt u zich hier inschrijven op een nieuwsbrief. U krijgt dan een e-mail zodra er meer nieuws is.