Via de V-test van de VREG kunt u snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier u de meest voordelige prijs biedt voor de levering van uw elektriciteit en/of aardgas.
De test vergelijkt het aanbod van alle leveranciers van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen op maat van uw behoeften en geeft een correcte indicatie van de prijs die u bij de verschillende leveranciers zult moeten betalen. Informatief wordt ook steeds het percentage groene stroom per aanbod meegegeven. Groene contracten zijn niet duurder dan contracten voor grijze stroom.

Hebt u geen idee van uw verbruik, bijvoorbeeld omdat u verhuist naar een nieuwe woning? Dan maakt de VREG een V-test op basis van een gemiddeld energieverbruik. Ook als u nu pas overstapt naar aardgas kunt u via de V-test een indicatie verkrijgen van de hoogte van uw aardgasfactuur. Voor die berekening wordt dan uitgegaan van een normaal verbruik.

Bedrijven

Sinds mei 2015 kan dezelfde vergelijkingstest ook uitgevoerd worden voor bedrijven. U vinkt aan of u een gezin of een bedrijf bent. Deze test kan uitgevoerd worden voor een jaarlijks elektriciteitsverbruik beperkt tot 59.999 kWh en aardgasverbruik tot 149.999 kWh. Heeft uw bedrijf een hoger verbruik, dan neemt u best contact op met verschillende leveranciers en vraagt u offertes op.

Daarnaast bestaat er ook de kmo-energiewijzer, een hulpmiddel om u inzicht te geven in het energieverbruik van uw zaak. In enkele minuten komt u te weten of u meer dan gemiddeld verbruikt binnen uw sector en wat u daaraan kunt doen.

Wat kan niet?

  • Uw prijs kan niet exact worden voorspeld. Uw verbruik kan hoger of lager zijn en afhankelijk van uw contract worden sommige of alle prijsonderdelen aangepast bij een prijsverhoging of prijsverlaging.
  • U kunt geen vergelijking maken voor leegstandstarieven. Deze tarieven verschillen van leverancier tot leverancier. Meestal gaat het om een contract met een laag voorschotbedrag. Voor een prijsinschatting neemt u best contact op met een aantal leveranciers van uw keuze.
  • Uw huidige eindafrekening kunt u niet via deze test narekenen. De V-test zegt niets over het verleden.
  • Een V-test uitvoeren voor een elektriciteitsverbruik > 60.000 kWh en een aardgasverbruik > 150.000 kWh.

Met de servicecheck kunt u ook de kwaliteit van dienstverlening van verschillende leveranciers vergelijken.

Meer info

Veelgestelde vragen