Brexit Helpdesk

Hebt u een vraag over de mogelijke gevolgen van de brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak voor uw bedrijf?

De Brexit Helpdesk van Flanders Investment and Trade (FIT) is het eerste aanspreekpunt voor alle bedrijven, ondernemers en exporteurs met vragen over de brexit. Specialisten van FIT, het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en de Europese netwerkorganisatie Enterprise Europe Network (EEN) staan klaar met antwoorden en advies en helpen u de weg te vinden naar de relevante Vlaamse en federale overheidsdiensten, partners, overheidswetgeving, subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

VLAIO

Bedrijven die overwegen een verlies aan marktaandeel te compenseren door hun producten en dienstenaanbod aan te passen of die op zoek zijn naar financiering, kunnen voor begeleiding en advies terecht bij VLAIO. VLAIO heeft op zijn website bovendien een hoop concrete tips om uw bedrijf voor te bereiden op de brexit ((opent in nieuw venster)).

Gov.uk

Ook de Britse overheid heeft Nederlandstalige informatie gebundeld voor EU-bedrijven die handel drijven met het VK ((opent in nieuw venster)).

  Hoe kan FIT u helpen?

  Advies

  FIT verleent eerstelijnsadvies over internationaal ondernemen in de wereld na de Brexit. De FIT-adviseurs beantwoorden gratis al uw prangende vragen, bieden u (export)begeleiding op maat en helpen u op weg door mogelijke nieuwe pistes te suggereren.

  Subsidies en financiering

  In het kader van exportdiversifiëring biedt FIT financiële steun aan Vlaamse kmo’s met wereldwijde export- en investeringsplannen. Ook voor het VK is er steun beschikbaar. Verder informeert FIT over andere subsidies waarvoor uw bedrijf mogelijk in aanmerking komt.

  Exportbevordering

  FIT onderhoudt waardevolle handelsconnecties met buitenlandse bedrijven, instellingen en andere organisaties, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Bovendien organiseert FIT jaarlijks honderden zakelijke ontmoetingen met potentiële aankopers en handelsagenten in het buitenland, prospectiereizen, groepsstanden op beurzen, seminaries, enzovoort.

  Marktkennis

  FIT heeft een uitstekende marktkennis en staat klaar met raad en daad om die schat aan informatie met u te delen. Zo kunt u uw onderneming optimaal voorbereiden op de verschillende brexit-scenario’s. Raadpleeg de marktinformatie van FIT ((opent in nieuw venster)).

  Hoe kan VLAIO u helpen?

  Ondernemingen die overwegen een verlies aan marktaandeel te compenseren door hun producten en dienstenaanbod aan te passen, of die op zoek zijn naar financiering, kunnen voor begeleiding en advies terecht bij VLAIO. Om een strategische transformatie van de onderneming voor te bereiden, werkt VLAIO een vierstappenplan op maat uit.

  • Stap 1

   Analyse en begeleiding

   Een bedrijfsadviseur van VLAIO neemt de sterktes en zwaktes van uw businesscase door. Die inzichten worden daarna gebundeld in sterke adviezen waarmee u uw strategie kunt versterken.

  • Stap 2

   De juiste partners introduceren

   Afhankelijk van uw vraag brengt VLAIO u in contact met geschikte partnerorganisaties: van PMV over kennisinstellingen tot innovatieve bedrijfsnetwerken of andere ondersteunende organisaties die deel uitmaken van het VLAIO-netwerk.

  • Stap 3

   Informeren en adviseren

   VLAIO geeft u relevante informatie over overheidsreglementering, sectorspecifieke marktbarrières en Europese collega-agentschappen die u van dienst kunnen zijn.

  • Stap 4

   Begeleiden naar subsidies of andere steun

   Tot slot brengt VLAIO u op de hoogte van subsidies of andere steunmaatregelen om uw bedrijfstransformatie te realiseren.