Overslaan en naar de inhoud gaan
De cultuurcoronapremie De cultuurcoronapremie

De cultuurcoronapremie

Let op voor phishingberichten!

Cybercriminelen sturen valse berichten over o.a. de cultuurcoronapremie uit in naam van eBox.

Lees op safeonweb.be hoe je met valse berichten moet omgaan.

Je kunt geen aanvraag meer indienen voor deze bijkomende subsidie. De deadline was 31 augustus 2020.

Alle indieners werden ondertussen rechtstreeks gecontacteerd en de premies zijn uitbetaald. 

Wat

De cultuurcoronapremie is een forfaitaire subsidie van 1.500 euro voor de kwetsbare kernspelers in het Vlaamse culturele ecosysteem die momenteel niet kunnen genieten van de verschillende federale en/of regionale compensatiemaatregelen, maar toch schade hebben geleden door de coronacrisis. Die spelers vallen momenteel dus tussen de mazen van het net.

Voor wie

De premie staat open voor natuurlijke personen die professioneel actief zijn binnen de Vlaamse cultuursector en voldoen aan de voorwaarden.

Werknemers of uitzendkrachten

Ben je actief als werknemer of uitzendkracht in de Vlaamse cultuursector, dan heb je recht op de cultuurcoronapremie als je voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Je woonplaats ligt in het Nederlandse taalgebied of het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.
  • Je was in de eerste jaarhelft van 2020 actief binnen een van de hierbij opgesomde paritaire comités en bent professioneel actief in de Vlaamse cultuursector.
  • Je maakt geen gebruik van:
    • De Brusselse premie voor cultuurwerkers
  • Tijdens het tweede kwartaal van 2020 lag jouw totaal bruto inkomen lager dan 4877,16 euro. Om jouw totaal bruto inkomen te berekenen, tel je jouw brutoloon, vervangingsinkomen en omzet als zelfstandige samen.

Zelfstandigen

Ben je actief als zelfstandige (in hoofdberoep of in bijberoep) in de Vlaamse cultuursector, dan heb je recht op de cultuurcoronapremie als je voldoet aan volgende voorwaarden:

Hoe en wanneer aanvragen

Via deze digitale applicatie kan je de cultuurcoronapremie aanvragen. Let wel op:

  • De applicatie werkt niet op mobiele toestellen. 
  • Doe je je aanvraag als zelfstandige, meld je dan aan met je ondernemingsnummer.
  • Je kon t.e.m. 31 augustus een aanvraag indienen.

Beoordeling

Nadat je jouw aanvraag hebt ingediend, zal het Departement Cultuur, Jeugd en Media onderzoeken of je voldoet aan de voorwaarden en zal ze beslissen of je recht hebt op de cultuurcoronapremie. De beslissing en de uitbetaling van de premie zullen pas na de deadline van 31 augustus gebeuren. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media communiceert de beslissing via e-mail.

Toekenning en uitbetaling

De uitbetaling van de premie gebeurt na goedkeuring van de aanvraag door het Departement CJM en zal gestort worden op een Belgisch rekeningnummer op de naam van de begunstigde.

Indien achteraf blijkt dat je valse informatie hebt doorgegeven en je niet voldeed aan de voorwaarden, moet je de subsidie terug betalen aan het Departement CJM.

Heb je vragen over deze subsidie?

Veelgestelde vragen

Contact

Heb je nog andere vragen over deze subsidie? Bel naar het gratis nummer 1700 of stuur een e-mail via het contactformulier.