Overslaan en naar de inhoud gaan
Vragen en maatregelen JEUGD Vragen en maatregelen JEUGD

Vragen en maatregelen JEUGD

Noodfonds

Naar aanleiding van de coronacrisis richtte de Vlaamse Regering een noodfonds op voor de cultuur-, jeugd- en mediasector. Het noodfonds bevat verschillende steunmaatregelen die de financiële schade in de drie sectoren gedeeltelijk moet compenseren.

Lees meer over de steunmaatregelen voor de jeugdsector

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Doorstart activiteiten jeugdwerk

Zomerkampen mogen doorgaan
De minister van Jeugd maakte op 22 mei bekend dat zomerkampen en andere zomeractiviteiten van het jeugdwerk vanaf 1 juli onder strikte voorwaarden mogen plaatsvinden. De Ambrassade werkte een gids met maatregelen uit die richting geeft aan jeugdbewegingen, speelpleinwerkingen, lokale jeugddiensten, jeugdhuizen, cultuureducatieve jeugdorganisaties en vakantieorganisaties. Die algemene set 'Jeugdwerkregels' wordt geconcretiseerd in een vijftal 'Zomerplannen', draaiboeken voor specifieke types van jeugdwerk.

Skateparken en sportterreinen in steden en gemeenten kunnen onder toezicht en op bepaalde tijdstippen opnieuw open gaan. De lokale besturen kunnen zelf kiezen hoe ze dat precies invullen en kunnen daarvoor samenwerken met de lokale (jeugd)verenigingen. Met deze maatregel kunnen ook jongeren die geen lid zijn van een sportclub weer sporten in de publieke ruimte. Ook de (buurt)speeltuinen in steden en gemeenten kunnen onder voorwaarden weer open. Meer info hierover vind je op de website van De Ambrassade.

Verder hebben we samen met de jeugdsector richtlijnen uitgewerkt om activiteiten voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren binnen het jeugdwerk gefaseerd te laten herstarten.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: