Overslaan en naar de inhoud gaan
Agenda Agenda

Inspiratiedag 'Jeugdvriendelijke leefbare buurten'

Een van de prioriteiten uit het Vlaamse Jeugd en Kinderrechtenbeleidsplan is het inzetten op gezonde en leefbare buurten voor kinderen en jongeren. Om die doelstelling te bereiken, organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met het Netwerk Jeugdvriendelijk een inspiratiedag in Gent en Hasselt.

kindjes spelen op grasplein

Op bezoek in Gent en Hasselt

Op dinsdag 30 november gaan we in gesprek met lokale besturen, praktijkwerkers en experten over goede voorbeelden, hun sterktes en de uitdagingen die bestaan. We gaan aan de slag met de vele aspecten die buurten leefbaar maken: publieke ruimte die echt publiek is, sociale cohesie, ruimtelijke kwaliteit, zich veilig en vlot voortbewegen, groene buurten, de buurt als speelterrein, ... En onderzoeken hoe we kinderen en jongeren steeds mee aan het stuur kunnen zetten in het creëren van jeugdvriendelijke leefbare buurten.

© Ruben Joye

Programma

 

De inspiratiedag zal in gewijzigde vorm doorgaan. De voormiddag behouden we zoals die is, met praktijkbezoeken met de fiets of te voet in Hasselt en in Gent (parallel). Het namiddaggedeelte zal nu echter volledig digitaal doorgaan.

9.30 – 10 uur Afspraak en onthaal aan het Fietspunt Gent Dampoort en het station van Hasselt.
10- 12 uur

Praktijkbezoeken met de fiets of te voet.

Lokale sterkhouders uit Gent en Hasselt nemen ons mee op sleeptouw langs verschillende inspirerende praktijken en verhalen, telkens met een link naar leefbaarheid en jeugdvriendelijkheid.

In Hasselt gaan we wandelen. In Gent kun je kiezen tussen een wandeling en een fietstocht.

NAMIDDAG  Het namiddaggedeelte gaat nu volledig digitaal door. Je ontvangt nog een deelnamelink hiervoor. Het webinar wordt ook opgenomen. Zo kun je de presentatie achteraf herbekijken of delen met je collega’s.

13.45 uur

 

Start namiddagdeel met een woordje van minister Dalle

 

14 -15 uur

Panelgesprek

Enkele lokale en Vlaamse experten nemen plaats in de sofa voor een panelgesprek. We vertrekken vanuit de praktijkbezoeken en zoeken naar gedeelde lijnen en uitdagingen die in Vlaanderen leven.

15.15 -16.30 uur

Workshop

Hoe kan jij in jouw werk en in jouw context zelf aan de slag met de succesfactoren, de uitdagingen en de ideeën die je gehoord hebt?

16.30 - 17 uur

Afsluitende keynote

We blikken samen met onze keynote spreker terug op de inspiratiedag. We vatten de geleerde lessen en de gedeelde uitdagingen overheen Gent en Hasselt nog even samen.

Schrijf je in!

Wil je deelnemen aan de inspiratiedag ?
De inschrijvingen zijn afgesloten. Wil je toch nog deelnemen aan het webinar in de namiddag? Stuur dan een mailtje naar jolijn.dehaene@netwerkjeugdvriendelijk.be.

Het is jammer genoeg niet meer mogelijk om in de voormiddag deel te nemen aan de wandeling of fietstocht.