Overslaan en naar de inhoud gaan

Masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht

Binnen de uitbouw van een kunstopdrachtenbeleid voor de publieke ruimte in Vlaanderen wil het platform Kunst in Opdracht inspelen op de nood aan vorming voor bemiddeling van kunstopdrachten. Els Silvrants-Barclay en Maarten Soete kregen de opdracht een format uit te werken die het bemiddelen van een plek, context en opdrachtsituatie centraal stelt.

'Repeat, Sint Amalberga Bossuit', 2013, Ellen Harvey

Voor wie?

De masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht richt zich tot curatoren, programmamakers, cultuurbeleidsmedewerkers, kunstenaars, sociale werkers, architecten en andere actoren die zich willen verdiepen in de rol van de tussenpersoon die kunstenaar en opdrachtgever met elkaar verbindt.

Deelnemers aan deze masterclass kunnen zeer uiteenlopende interesses en posities hebben in zo’n bemiddelingsproces.

 'Repeat, Sint Amalberga Bossuit', 2013, Ellen Harvey © Ria Pacquée

Wat?

Een integrale bemiddeling van een kunstopdracht in de (semi-)publieke ruimte is cruciaal. Bemiddeling garandeert voldoende artistieke ruimte en autonomie voor de kunstenaar, binnen de contouren van een opdracht en zijn sitespecifieke vereisten. Integrale bemiddeling start bij het analyseren en (her)formuleren van de vraag, nog voor de kunstenaar in beeld komt, en mondt uit in een nazorgperspectief. Dit vergt gecombineerde kennis en skills die zowel artistiek-inhoudelijk als praktisch-operationeel zijn.

We reiken tools en inzichten aan, en gaan intensief met elkaar en met gasten in gesprek via vragen en casussen. Er komt een individueel voor- en natraject, dat telkens een dag werk vergt, gevolgd door een intensieve eendaagse workshop waarin we collectief en participatief aan de slag gaan. Op die manier krijgen deelnemers de kans om de basis te leggen voor een eigen bemiddelingspraktijk, zonder dominant kader.

Praktisch

De eerste masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht vond fysiek plaats op 13 mei. De tweede masterclass vindt fysiek plaats op 17 juni 2022. Hiervoor is intussen een wachtlijst geopend. Op beide data bieden we een identiek programma aan. De lesgevers zijn Els Silvrants-Barclay en Maarten Soete .

Drie onderdelen:

  • Alle deelnemers ontvangen een week voor de masterclass een individuele vooropdracht die ze op eigen ritme kunnen uitvoeren.
  • De workshop vindt plaats op vrijdag 17 juni 2022, van 9.30 uur tot 17.00 uur.
    Inschrijven voor de wachtlijst kan tot en met 3 juni
  • Na de masterclass worden alle deelnemers gecontacteerd voor een een-op-eenoefensessie.

Deelname is gratis, maar er geldt een maximum van 20 deelnemers per masterclass.

De workshops vinden plaats in het Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel (op wandelafstand van treinstation Brussel-Noord).

Schrijf je in

Ik schrijf me in voor de masterclass van