Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerpdagen virtueel museum van Vlaanderen

Vlaanderen werkt aan een virtueel museum. Het virtuele museum wil roerend, onroerend en immaterieel erfgoed verbinden in digitale verhalen over Vlaanderen. Dat zijn we nu stap voor stap aan het uitwerken, samen met de erfgoedsector.

Banner virtueel Museum van Vlaanderen

 

Doe mee!

Ben je actief in de erfgoedsector en wil je mee nadenken over het virtuele museum van Vlaanderen? Neem dan deel aan onze ontwerpdag

Door de aanhoudende coronagolven hebben we de oorspronkelijk geplande fysieke ontwerpdag van 4 februari omgevormd naar 3 kortere online themasessies, gespreid over 3 dagen.

Programma

Sessie 1 - Hand in hand: het virtuele museum en de erfgoedsector

Vrijdag 4 februari, van 13.00 tot 16.00  uur

Na een overzicht van de stand van zaken en de planning tot het einde van 2022 stelt Indiville  de resultaten van het de sectorbevraging voor. Op die inzichten bouwen we verder met kleinere groepen in enkele break-outsessies, waarbij we onder andere inzoomen op de win-win voor museum en sector. Tussendoor geeft innovatiegoeroe  Stefaan Vandist  een inspirerende blik van buitenaf op de rol die het virtuele museum kan spelen.  
 

Sessie 2 - Op pad: gebruikersgerichte belevingsconcepten

Maandag 7 februari , van 11.00 tot13.00 uur of van 19.30 tot 21.30 uur  

Met ontwerppartner Studio Dott en enkele instellingen hoger onderwijs hebben we een eerste reeks concepten uitgewerkt en getest, die we tijdens een workshop in kleine groepen samen verder verkennen. Aan het begin van de sessie delen we de inzichten uit ons gebruikersonderzoek en de gebruikerstesten: die hebben mee richting gegeven aan de concepten.  
 

Sessie 3 - Gepakt en gezakt op weg: verhalen, erfgoedelementen en selectiecriteria

Dinsdag 8 februari, van 14.00 tot 16u30 of van 19.30 tot 22.00 uur 

Het virtuele museum zal bezoekers meetrekken in de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen van de prehistorie tot nu. Welke erfgoedelementen en verhalen neemt het museum binnen dat brede bereik dan op? En hoe selecteren we die?

  • In het eerste deel van deze sessie denken we verder over deze vragen vanuit het standpunt van de erfgoedsector. Om bij te dragen tot het collectieve geheugen van Vlaanderen, willen we daar ook burgers bij betrekken.
  • In het tweede deel van de sessie stellen we samen met procespartner Levuur i.s.m. Treecompany voor hoe we dat in de komende maanden willen aanpakken en welke rol je daarin kunt spelen.

Hoe inschrijven

Schrijf je in via de communitywebsite van het museum van Vlaanderen.

Na inschrijving ontvang je alle info om deel te nemen aan de sessies.