Overslaan en naar de inhoud gaan
KVS, Arduinkaai 7, 1000 Brussel

Studiedag: Vrije tijd en participatie in een veranderend landschap

In welke mate nemen Vlamingen deel aan het vrijetijdsleven in Vlaanderen? Welke factoren beïnvloeden die participatie positief of wat zijn drempels om deel te nemen? Verneem er meer over tijdens de voorstelling van de 4de participatiesurvey op 8 november.

Affiche van de studiedag met dansende mensen

Wat

Van 2020 tot 2022 werd voor de 4de keer de participatiesurvey afgenomen, een grootschalig onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van de Vlaming. De opdracht werd uitgevoerd door het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (KCM), het Onderzoeksplatform Sport (OPS) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP).

Via die participatiesurvey wil de Vlaamse overheid meer kennis vergaren over de vrijetijdsparticipatie in Vlaanderen, meer specifiek voor cultuur, jeugd, sport en media. De gegevens uit de survey vormen immers een belangrijke bron voor het uittekenen en uitvoeren van de beleidslijnen voor die thema’s. In 2003-2004, 2009 en 2014 werden al eerdere onderzoeken gevoerd.

Voor wie

Voor iedereen die (al dan niet beroepsmatig) betrokken is bij vrijetijdsparticipatie in Vlaanderen en wil weten hoe die evalueert binnen de sectoren cultuur, jeugd, sport en media.

Waar en wanneer

  • Dinsdag 8 november van 9 tot 17 uur.
  • Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), Arduinkaai 7 in Brussel.

Programma

De studiedag bestaat uit 2 delen:

  • In de voormiddag is er een plenaire sessie, waarin we de resultaten van de participatiesurvey voorstellen. We hebben het over de transversale thema’s en uitdagingen voor vrije tijd en participatie.
  • In de namiddag kun je deelnemen aan 1 specifieke sessie per beleidsveld: cultuur, sport en media (Er is geen aparte sessie voorzien voor jeugd. Het Jeugdonderzoeksplatform zal de resultaten van de komende JOP-monitor later voorstellen).
8.30 u.  Onthaal
9 u. Plenaire sessie: verwelkoming door Jan Hautekiet
9.10 u. Voorstelling van de resultaten van het participatiesurvey
9.20 u. Jan Hautekiet gaat in gesprek met minister Jambon, minister Dalle en administrateur-generaal Philippe Paquay (Sport Vlaanderen) over de resultaten van het partipatiesurvey
10 u. Koffiepauze
10.30 u. Voorstelling van de resultaten voor sport, media, cultuur en jeugd. Trends, corona-impact, sociale kloof en leeftijdsverschillen
12 u. Jan Hautekiet gaat in gesprek met de onderzoekers en het publiek
12.30  u. Lunch
13.30 u. Afzonderlijke verdiepende sessies voor cultuur, sport en media (deel 1)
14.45 u. Koffiepauze
15.15 u. - 16.30 u. Afzonderlijke verdiepende sessies voor cultuur, sport en media (deel 2)

 

Schrijf je in

Gratis inschrijven kan tot en met 25 oktober of tot het maximum aantal inschrijvingen is bereikt. Je kunt kiezen om je in te schrijven voor enkel de voormiddag, enkel de namiddag of de hele dag. Wie de hele dag deelneemt, is automatisch ingeschreven voor de vegetarische lunch

Waarschuwingsbericht

Geen nieuwe inzendingen toegestaan.

Meer info

Heb je vragen over deze studiedag? Stuur dan een mail naar Bart Pluym of Jasper Truyens.
 

Locatie

KVS, Arduinkaai 7, 1000 Brussel.